Україна є важливим стратегічним партнером США в області міжнародної космічної кооперації. Про це йшла мова під час зустрічі віце-прем'єр-міністра України Юрія Бойка і голови Державного космічного агентства Юрія Алексєєва з головою Національного управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) Чарльзом Болденом, яка відбулася у Вашингтоні, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Під час зустрічі сторони обговорили «дорожню карту» співпраці України і США у сфері участі українських підприємств космічної галузі в реалізації американських космічних проектів.

Віце-прем'єр-міністр України і голова NASA під час зустрічі зійшлися на важливості міжнародного космічного співробітництва не тільки через фінансову сторону питання, але і тому, що в наші дні міжнародна космічна кооперація стає головним генератором ідей та інновацій. Саме тому нам необхідно мати можливість отримувати найкраще зі знань один одного на шляху освоєння космічного простору.

Успішний спільний проект ракети-носія «Антарес» вивів на якісно інший рівень українсько-американські відносини в космічному співробітництві і став стратегічним фактором партнерства між Україною і Сполученими Штатами, зазначають урядові аналітики.

У 2013 році відбулися два успішні пуски нової американської ракети-носія «Антарес» з першою сходинкою, розробленою і виготовленою ПО «Південмаш» та КБ «Південне». Ці компанії уклали відповідний довгостроковий контракт (до 2018 р.) з американською корпорацією «Орбітал Саєнс». Всього на реалізацію програми виділено 1,9 млрд. дол. США. Програма передбачає запуск 10 ракет «Антарес», які будуть доставляти вантажі на міжнародну космічну станцію.

Американські аерокосмічні фахівці NASA високо оцінили участь України в освоєнні космічного простору і зазначили, що Україна є важливим стратегічним партнером у галузі міжнародної космічної кооперації. Вітчизняна космічна інженерія є складовою частиною європейського ракетоносія «Вега», а «Зеніт» є системоутворюючим ракетоносієм для проектів «Морський старт» (в якому США були одними з ініціаторів і головним джерелом фінансування) і «Наземний старт».

За результатами зустрічі фахівці NASA запропонували створити двосторонню експертну групу для обговорення спільної діяльності в космічній сфері, зокрема, в рамках Міжнародної координаційної групи з космічного простору і Міжнародної групи експертів з космічної біології і медицини. А також створити наукову групу дослідників в області використання нових матеріалів для прикладних ракетно-космічних технологій.

Урядові експерти зазначають, що за 22 роки незалежності ракетами-носіями українського виробництва було зроблено 129 космічних пусків, які доставили на навколоземну орбіту 240 супутників 20 країн світу. У 2013 році 9% всіх космічних запусків здійснилося за допомогою українських космічних технологій. На даний момент світовий ринок аерокосмічних послуг становить 300-400 млрд. дол. США, з потенціалом зростання до 1,5 трлн дол. США до 2030 року.

Також необхідно зазначити, що в процесі реалізації 5-ї Загальнодержавної космічної програми України до 2017 року передбачено отримання комерційного доходу в обсязі 2,5 млрд гривень, непрямого - 3,24 млрд гривень. Даний прогноз свідчить про значну комерціалізацію аерокосмічного кластера України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

245