Системна робота уряду з проведення економічних реформ дозволила Україні за рік суттєво поліпшити свої позиції в рейтингу Doing Business. Про це, коментуючи поліпшення позицій України в рейтингу легкості ведення бізнесу, заявив виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Як нам вдалося так швидко піднятися в цьому рейтингу? Вперше за новітню економічну історію український уряд працював відразу за кількома напрямами, не роблячи якихось поодиноких ударів, як це було раніше - окремі кроки, пов'язані з дерегуляцією, окремі з податковою системою і так далі. А працювали з цілою масою напрямів, що дало такий колосальний ефект. Крім того, в уряду було чітке бачення «вузьких місць», які негативно впливали на наші позиції у Doing Business. Якщо вдасться зберегти взятий темп, то країна реально може увійти в першу сотню рейтингу вже наступного року», - сказав Устенко.

Також експерт зазначив, що злагоджена системна робота уряду щодо проведення реформ, необхідних для поліпшення бізнес-клімату, також дає інвесторам позитивні сигнали і покращує інвестиційний імідж країни.

«Такий злет у рейтингу Doing Business дає сигнал інвесторам, що дані урядом рік тому обіцянки виконуються, хоча тоді деякі не сприйняли їх серйозно. Зараз інвесторам продемонстрували, що виконання даних обіцянок це факт. Більше того, інвестор дивиться не тільки на місце в рейтингу, а дивиться - як швидко змінюється країна. В даному випадку Україна виглядає краще, ніж всі інші країни-учасниці рейтингу. Це дає країні додаткові переваги в очах інвесторів», - упевнений виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера.

У той же час експерт зазначив, що покращення позицій у майбутньому можливе за рахунок проведення низки заходів щодо тих напрямів, де не було відзначено значних успіхів, зокрема, це питання захисту інвесторів, податкова політика і низка інших параметрів, де є серйозний потенціал реформування для поліпшення оцінок бізнес-клімату.

Нагадаємо, Всесвітній банк оприлюднив черговий рейтинг Doing Business, в якому Україна піднялася відразу на 28 позицій, посівши у загальному рейтингу 112-е місце зі 189 досліджених економік світу. Найкращі результати зі складових рейтингу продемонстровані в сфері отримання дозволів на будівництво (зі 183-го на 41-е місце), реєстрація прав власності (зі 197-го на 97-е місце). Щодо легкості надання кредитів для бізнесу Україна в поточному році посіла 13-е місце в загальному рейтингу Doing Business. Результати дослідження Всесвітнього банку свідчать про проведення реформ у 8 з 10 досліджуваних напрямів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

315