Використання бензину з вмістом біоетанолу не шкодить експлуатаційним властивостям автомобілів. Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час прес-конференції повідомив заступник директора ДП «Спиртбіопрод» Григорій Кизюн.

За його словами, в Україні спільно з вченими УкрНДІНП «Масма» і «Державтотрансндіпроект» проводилося дослідження особливостей застосування сумішевих бензинів з вмістом біоетанолу вітчизняного виробництва, у ході яких проводилися стендові та дорожні випробування на контрольній групі автомобілів автопідприємств Києва.

«Результати комплексних випробувань товарного сумішевого бензину з біоетанолом підтвердили доцільність його широкого застосування для сучасних автомобілів. Експлуатаційні властивості автомобілів при роботі на сумішевому бензині не погіршуються в порівнянні з роботою на товарних бензинах аналогічного ґатунку. Негативного впливу сумішевого бензину на технічний стан двигунів та їхні системи зафіксовано не було», - сказав він.

Він зазначив, що перехід з товарного бензину на сумішевий не вимагає зміни конструкції двигуна і регулювання паливної системи, а також системи запалювання. Під час випробувань, за його словами, спостерігалася стабільність фізико-хімічних властивостей сумішевого бензину протягом тривалого зберігання.

Заступник директора ДП «Спиртбіопрод» також додав, що проведені дослідження підтвердили велику екологічність роботи двигунів автомобілів на сумішевих бензинах з біоетанолом порівняно з товарними, особливо при роботі на малих навантаженнях і холостому ходу.

«Наприклад, якщо зменшення оксидів азоту у вихлопних газах при роботі під навантаженням становить від 5 до 16% (залежно від сорту бензину та двигуна), то при роботі на малих навантаженнях або холостому ходу це зменшення буде від 13 до 50%. А зменшення вмісту ароматичних вуглеводнів, відповідно від 9 до 15 і від 19 до 25%», - зазначив Кизюн.

На завершення він підкреслив, що враховуючи позитивні результати випробувань і пропозиції Комісії наукової експертизи, Технічний комітет зі стандартизації та допуску до застосування продуктів нафтопереробки і нафтохімії ТК «Нафта-стандарт» видав дозвіл на широкомасштабне використання в Україні сумішевих бензинів з добавкою до 6% біоетанолу.

Крім цього, за його словами, був розроблений і введений у дію галузевий стандарт на сумішеві бензини. Згідно з ДСТУ гарантійний термін зберігання біоетанолу становить 1 рік.

Нагадаємо, раніше міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк заявив, що протягом найближчих двох років в Україні планують перепрофілювати 29 спиртових заводів.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

239