Інспектори Росспоживнагляду відмовилися від складання акта перевірки фабрик КК «Рошен», що суперечить нормам російського законодавства, яке вимагає, щоб такий акт було складено у двох примірниках, один з яких передається представнику підприємства, що перевіряється, безпосередньо після завершення інспекції, а також містив би зауваження такого підприємства за результатами перевірки. Про це сьогодні заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Делегації Росспоживнагляду було відкрито повний доступ до всіх потужностей та документів корпорації «Рошен». Незважаючи на максимальне сприяння інспекторам з боку Мінагрополітики України при організації інспектування Росспоживнагляд порушив низку законодавчо встановлених процедур перевірок та контролю», - запевнив Охріменко.

На думку президента Українського аналітичного центру, «незважаючи на міжнародну практику здійснення інспекцій, Росспоживнагляд включив у групу інспекторів представника російського холдингу «Об'єднані кондитери» - головного конкурента корпорації «Рошен» на російському ринку, який у ході перевірок уважно вивчав організацію виробничих процесів корпорації «Рошен», технологічну документацію, у т.ч. виписки і з рецептур, постачальників сировини, обладнання, лабораторного устаткування і т.д.».

При цьому керівництвом заводів корпорації «Рошен» під час перевірки беззаперечно задовольнялися неодноразові ультимативні вимоги інспекторів залишити їх наодинці, тобто без представника підприємства, що перевіряється, з наданою документацією корпорації, що дозволяло здійснювати копіювання такої документації. Склад інспекторів був повідомлений лише наприкінці останнього робочого дня, який передував обумовленій главами урядів двох країн даті початку інспекцій, що зробило неможливим своєчасне узгодження цього складу української стороною, у т.ч. про включення в групу представника російського підприємства-конкурента.

«При цьому Росспоживнагляд не дотримався процедури відбору зразків, контролю показників безпеки та дій з повідомленням, зокрема, не здійснив відбір арбітражних зразків у складі об'єднаної проби за ISО 17025:2006. Незважаючи на багаторазові запити української сторони Росспоживнагляд не надав жодних підтверджуючих документів за результатами лабораторних та інших досліджень продукції кондитерської корпорації «Рошен», - додав Охріменко.

«Українська сторона продемонструвала свою налаштованість на знаходження компромісних рішень у питанні розблокування доступу продукції корпорації «Рошен» на ринок Росії. Україна сподівається на зважену і об'єктивну позицію Росспоживнагляду, який повинен якомога швидше завершити процедуру відкриття доступу продукції на російський ринок у відповідності з традиціями знаходження взаємоприйнятних рішень у складних питаннях двосторонніх українсько-російських відносин», - зазначив експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

148