Нова редакція Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» покликана підвищити інноваційну сприйнятливість економіки, а також стимулювати корінні реформи сфери науки в Україні. Про це заявив голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

За його словами, нова редакція Закону, яка зараз проходить громадське обговорення, повинна стати стратегічним орієнтиром для розвитку законодавства у сфері науки, хоча у багатьох моментах Закон є нормативним актом прямої дії.

Експерти уряду зазначають, що Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність» прийнятий близько 22 років тому, а з моменту його останньої суттєвої редакції пройшло вже 15 років, таким чином, багато положень потребують оновлення з урахуванням сучасних реалій. Представляючи нову редакцію Закону, Держінформнауки взяв на себе ініціативу врегулювати актуальні проблемні питання у сфері наукової і науково-технічної діяльності, не забувши при цьому залучити наукову громадськість до розробки документа.

Новий документ не тільки наблизить чинний Закон до сучасних вимог, але і дозволить, що важливо, створити законодавчу базу для комерціалізації результатів інтелектуальної діяльності науковими організаціями.

Крім внесення змін практично в усі розділи, розробники додали до документа низку нових положень. Наприклад, для доступу вчених до унікального обладнання законодавством закріплюється організація центрів колективного користування науковим обладнанням, а також створюються правові основи для нової форми наукової діяльності - державних ключових лабораторій. Законопроект передбачає створення Державного фонду прикладних досліджень, метою якого стане підтримка прикладних наукових досліджень і розробок, спрямованих на створення нових конкурентоспроможних технологій з допомогою грантів. Цікаво також, що в документі з'явилася низка новацій у механізмах фінансування і соціальної підтримки наукових кадрів, зокрема, молодих вчених.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

111