Президент США Барак Обама починає перевірку діяльності американського Агентства національної безпеки (АНБ), що займається електронною розвідкою, щоб упевнитися, що технічний потенціал для здійснення стеження перебуває під належним контролем. Про це він заявив в інтерв'ю американським телеканалам ABC і Fusion.

«Операції у сфері національної безпеки, як правило, слугують одній меті - гарантувати, що американцям нічого не загрожує, а також що я приймаю правильні рішення. Я є кінцевим споживачем розвідувальної інформації, збір якої здійснюється у результаті цих операцій. Вони також стосуються і широкого кола інших питань», - сказав Обама.

«Ми ретельно перевіряємо те, як наші розвідслужби працюють за кордоном. Існують дуже суворі правила щодо того, що ми можемо робити всередині країни. І після розкриття інформації Сноуденом з'явилася низка питань», - додав американський президент.

«У тому, що стосується роботи співробітників розвідслужб за кордоном, обмежень менше, - визнав президент США. - Однак, як я говорив, навіть до того, як у результаті діяльності Сноудена відбулися витоки інформації, нам важливо було переконатися, що з розвитком технологій і значним збільшенням розвідувального потенціалу ми ведемо справи належним чином, і це відповідає нашим цінностям».

Разом з тим Обама відмовився уточнити, чи був він у курсі того, що співробітники АНБ прослуховували телефон канцлера ФРН Ангели Меркель, зазначивши, що ця інформація є засекреченою.

Нагадаємо, на минулому тижні у європейських ЗМІ з'явилася інформація про те, що АНБ США прослуховувало телефонні розмови французів, італійців, німців, і навіть мобільний телефон Меркель.

У неділю газета Bild am Sonntag повідомила, що президент США Барак Обама був у курсі того, що американські спецслужби тривалий час прослуховували телефон канцлера ФРН, і не збирався їх зупиняти.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

309