«Газпром» стурбований ситуацією з оплатою постачань російського газу в Україну, досі не оплачені постачання за серпень на 882 мільйони доларів, хоча контрактом передбачено перехід на систему передоплати у разі порушення умов платежів. Про це заявив журналістам голова правління російського газового холдингу Олексій Міллер, повідомляє РІ А «Новости».

«Нас надзвичайно турбує ситуація, що склалася зараз з оплатою Україною постачань російського газу», - сказав він, зазначивши, що «Газпром» останнім часом неодноразово йшов українським колегам назустріч у питаннях виконання ними умов контракту.

Зокрема, щоб НАК «Нафтогаз України» міг своєчасно і в повній мірі забезпечити платежі за поставлений газ, «Газпром» пішов на передоплату транзиту - авансував транзит газу по території України, і на даний момент він вже оплачений вперед до січня 2015 року.

Також нещодавно, зазначив Міллер, було прийняте ще одне важливе рішення - для проходження Україною осінньо-зимового максимуму і закачування у підземні сховища необхідного обсягу газу «Газпромом» була надана значна знижка на купівлю газу. Таким чином, 5 мільярдів кубометрів газу були продані Україні за ціною 269 доларів за тисячу кубометрів, що означає знижку на суму понад півмільярда доларів.

«Нарешті, в частині оплати поточних поставок ми регулярно надавали можливість відстрочити платежі. Так, за поставку в серпні на суму 882 мільйони доларів було підписано доповнення до контракту, що дозволяє сплатити їх пізніше - до 1 жовтня. Однак жовтень закінчується, але рахунки досі не оплачені», - сказав Міллер.

На його думку, ситуація дуже серйозна, враховуючи, що за контрактом, у разі порушення умов платежів передбачений перехід на систему передоплати за поставку газу. «Це питання треба вирішувати. І робити це терміново!», - підкреслив Міллер.

Нагадаємо, недобір Україною у 2013 році російського газу призведе до нарахування їй штрафів у розмірі майже у 10 млрд доларів.

26 січня НАК «Нафтогаз України» підтвердив , що «Газпром» виставив рахунок на 7 мільярдів доларів за газ, який Україна не купувала в 2012 році.

РФ не виключає санкцій проти Києва у разі перегляду ним контракту щодо газу.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров раніше заявив, що Україна у перспективі може повністю відмовитися від імпорту російського газу, якщо чинний газовий контракт не буде переглянутий. Підписані у січні 2009 року у Москві контракти на поставку російського газу до України і на транзит російського газу через ГТС України до Європи діють до 2019 року. Контракт «Газпрому» і «Нафтогазу» містить умову «бери або плати», яка поширюється на 80% обсягу закупівлі газу, передбаченого за контрактом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

280