Представник коаліції «Грузинська мрія» Георгій Маргвелашвілі отримав 62,12 відсотка голосів виборців, повідоми ла ЦВК Грузії після опрацювання всіх виборчих бюлетенів.

Кандидат від правлячої коаліції «Грузинська мрія» Георгій Маргвелашвілі здобув перемогу вже у першому турі виборів президента Грузії. За даними, отриманими після опрацювання 99,7 відсотка виборчих бюлетенів, він набрав 62,12 відсотка голосів виборців.

Про це в інтерв'ю «Інтерфакс» повідомила прес-секретар ЦВК Грузії Ека Азарашвілі. «Це практично остаточні дані ЦВК, і нічого вже не зміниться», - заявила вона, пише Deutsche Welle.

Друге місце посів представник опозиційного «Єдиного національного руху» Давид Бакрадзе, який отримав майже 22 відсотки голосів. За колишнього спікера грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе проголосували трохи більше 10 відсотків виборців. Явка на виборах склала 46 відсотків, однак в країні немає порогу явки виборців. Для перемоги в першому турі кандидату необхідно було набрати 50 відсотків голосів плюс один голос.

Спостерігачі Організації з безпеки і співробітництва у Європі заявили, що вибори у Грузії були чесними, вільними та прозорими. Брюссель зазначив, що Грузія пройшла тест на демократію.

Грузинський народ у ході голосування «підтвердив історичну зміну влади, що сталася у минулому році», заявив представник місії спостерігачів Жуан Суариш.

У ході виборчої кампанії і при голосуванні дотримувалися свобода слова, свобода пересування і свобода зібрань. Спостерігачі відзначили лише один невеликий недолік: під час передвиборчої кампанії домінували особистості, а не теми, повідомляється у звіті ОБСЄ.

Президент Литви Даля Грібаускайте, яка головує у Європейській раді, заявила про те, що Грузія пройшла «черговий тест на рівень розвитку демократії».

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки Кетрін Ештон назвала вибори «добре організованими». Незважаючи на окремі проблеми, загальна картина була «позитивною».

У Грузії зареєстровано 3 мільйони 537 тисяч 719 виборців. Голосування проходило на 3741 дільницях, із них 52 - майже у 40 країнах світу. Через відсутність дипломатичних відносин виборчі дільниці у Росії, де проживає велика грузинська діаспора, не відкривалися.

Раніше були оголошені дані декількох exit-poll, згідно з яким Маргвелашвілі набрав від 65% до 68% голосів. За його конкурента Бакрадзе, згідно з опитуваннями, віддали свої голоси від 17% до 22% виборців.

Бакрадзе вже привітав свого конкурента з перемогою на виборах.

Як повідомляв ForUm, на пост президента Грузії претендували 23 кандидати. Інавгурація нового президента Грузії відбудеться 17 листопада.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

333