Серйозних змін у відносинах України і Грузії після президентських виборів не передбачається. Як повідомив у коментарі ForUm'у директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, цього не станеться з двох причин.

«По-перше, відповідно до нинішньої грузинської Конституції, ключове становище у державі та реалізації політики займає не президент, а прем'єр-міністр. Президент (з політичної, адміністративної, виконавчої точки зору) фігура, швидше, номінальна. Якщо говорити мовою політології, то це, так би мовити, модель президента за сценою, а не президента на сцені, який визначає і реалізує політичний курс», - пояснив експерт.

Про його думку, тому вибори нового президента в Грузії і відхід Михайла Саакашвілі не означають змін у фундаментальних засадах грузинської політики взагалі і зовнішньої політики зокрема. «Фундаментальні зміни у грузинській політиці почалися тоді, коли на парламентських виборах перемогла коаліція «Грузинська мрія» на чолі з Іванішвілі. А вибори президента лише ще раз легітимізували цю зміну фундаментальних засад через виборчий процес», - зазначив Карасьов.

Він також нагадав, що відносини Грузії і України є і завжди були досить тісними, прагматичними, дружніми, партнерськими, незалежно від того, хто перебував при владі в тій чи іншій країні. «Зараз, коли в Грузії відбуваються досить серйозні зміни у внутрішній і зовнішній політиці, наші відносини залишаються партнерськими, дружніми. Дві країни активно торгують, вітчизняний бізнес досить серйозно інвестує у грузинську економіку. Україна є дуже привабливим ринком для грузинської продукції», - зазначив він.

Політолог також вважає, що Грузія, можливо, повернеться у СНД. Як нагадав Карасьов, зокрема, така пропозиція пролунала нещодавно на саміті в Мінську. «А Україна може посприяти тому, щоб процес повернення був більш активним, враховуючи, що у 2014 р. Україна і український Президент головуватимуть у Раді глав Співдружності. Тим не менше, у Грузії - прозахідний курс, хоча вона і намагається утримати досить збалансовані відносини з Росією. Це чимось нагадує характер зовнішньополітичних викликів для України, адже наша країна теж взяла курс на зближення з Євросоюзом, але не за рахунок розриву зв'язків з РФ, і докладає всіх зусиль, щоб відносини з Москвою та країнами Митного союзу залишалися насиченими, партнерськими», - додав він.

Нагадаємо, у неділю, 27 жовтня, у Грузії відбулися президентські вибори. Переміг кандидат від правлячої коаліції «Грузинська мрія» Георгій Маргвелашвілі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

156