У неділю, 27 жовтня, у Грузії відбулися президентські вибори. За підсумками підрахунку 99,68% бюлетенів лідирує кандидат від правлячої коаліції «Грузинська мрія» Георгій Маргвелашвілі, який набрав 62,12% голосів. Давид Бакрадзе від «Єдиного національного руху» (партія Саакашвілі) набрав 21,72%; кандидат від партії «Демократичний рух - єдина Грузія» Ніно Бурджанадзе - 10,18%.

За Конституцією країни, остаточні підсумки виборів мають бути оголошені протягом 20 днів після голосування, а інавгурація нового президента відбудеться 17 листопада. Всього в країні 3,538 млн виборців, явка на виборах 27 жовтня становила 46,6%.

Експерти називають Маргвелашвілі ставлеником Бідзіни Іванішвілі - прем'єра, який прийшов до влади після парламентських виборів 2012 року і багатьма пов'язується з інтересами Росії. У кабінеті Іванішвілі цьогорічний тріумфатор був віце-прем'єром. Обидва політика відхрещуються від зв'язків з РФ і обіцяють зберегти прозахідний курс країни. Так, буквально днями Грузія знову відхилила запрошення повернутися у СНД (звідки вийшла у 2008-му): Маргвелашвілі заявляє, що республіка ніколи туди не повернеться. За його словами, «своє ставлення до розвитку Грузії ми висловили на референдумі у 2008 р. Бажання всього грузинського народу, а не якогось окремого політика, в тому, щоб інтегруватися в європейські та євроатлантичні структури. Членство Грузії не було ефективним і не давало нам ніяких гарантій. Ми з повагою ставимося до декларацій наших колег із Білорусі та інших країн, проте однозначно рухаємося у бік Європи». В цілому ж переможець виборів обіцяє, що після них в країні розпочнеться нова ера» і що «пострадянської політичної культури прийде кінець».

ForUm запитав у експертів про те, як може змінитися внутрішня і зовнішня політика Грузії з приходом нового президента.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

574