Європейський Союз привітав Георгія Маргвелашвілі з перемогою на президентських виборах у Грузії вже у першому турі.

Як заявив Майкл Манн, спікер Верховного представника ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон, спосіб проведення виборів є кроком до парафування Угоди про асоціацію між ЄС і Грузією на Вільнюському саміті «Східного партнерства».

За словами Манна, «Європейський Союз вітає пана Маргвелашвілі, який набрав найбільше голосів, з перемогою на цих виборах у першому турі. Ми бачили, що ці вибори були вільними, і було очевидним покращення функціонування демократичних інститутів у Грузії, яке спостерігалося на минулих парламентських виборах, і це поліпшення продовжилося і на цих виборах», передає «УНІАН».

«Загальна картина виглядала добре. Були деякі зауваження від спостерігачів, які також вказували на певні проблеми і на минулих парламентських виборах, але в цілому в Грузії дуже позитивна загальна ситуація», - додав прес-секретар Ештон.

«Звичайно, будь-який позитивний факт, будь-який позитивний розвиток у правильному напрямі є плюсом (для парафування Угоди про асоціацію. - Ред.). Давайте дочекаємося Вільнюського саміту, але той факт, що вибори пройшли позитивно, є хорошим сигналом», - сказав Манн.

За даними ЦВК Грузії, за результатами опрацювання 90,99% бюлетенів кандидат від правлячої коаліції «Грузинська мрія» Маргвелашвілі набирає 62,09% голосів. Остаточні результати виборів мають бути оголошені протягом 20 днів після голосування.

Соратник Михайла Саакашвілі Давид Бакрадзе опинився на другому місці з проміжним результатом 21,84%. На третьому місці - лідер партії «Демократичний рух - єдина Грузія» Ніно Бурджанадзе - 10,07%.

Офіційна явка виборців склала 46%, однак в країні немає порогу явки. Для перемоги у першому турі кандидатові у президенти необхідно набрати 50% плюс один голос.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

176