На сьогоднішній день не існує правового механізму запровадження Митним союзом якихось санкцій щодо України у разі підписання Києвом Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, журналістам заявив урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький.

«Що стосується Митного союзу, там багато невизначеного. В першу чергу Митного союзу не існує сьогодні як міжнародного суб'єкта. Яким чином вони збираються застосовувати санкції, теж не знаю, процедура не визначена», - заявив він.

П'ятницький повідомив, що в даний момент незрозуміло, які механізми буде вправі використовувати Митний союз у зв'язку з загрозою завдання шкоди і збитків від створення ЗВТ України і ЄС. «Тут дуже багато треба робити припущень», - сказав він.

У той же час, за його словами, якщо буде прийняте політичне рішення про запровадження санкцій проти України у рамках Митного союзу, «то тут ніяких процедур і правил не треба». «Виникає питання, як це оскаржити? Ми працюємо над цим», - заявив він.

При цьому П'ятницький підкреслив, що Україна вивчає питання вирішення можливих спорів .

Як раніше повідомляв ForUm, російська сторона заявила, що Митному союзу у разі підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС доведеться вжити захисних заходів .

У Міністерстві закордонних справ Росії заявляють, що можливе посилення правил ввезення українських товарів після підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом буде відповідати правилам Світової організації торгівлі.

Розриву торговельних відносин України з Росією у разі підписання Києвом Угоди з Європейським Союзом про асоціацію не буде, але додаткові пільги можуть застосовуватися, заявив глава Міністерства закордонних справ РФ Сергій Лавров.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

155