Росія готова проводити консультації з Україною щодо ситуації після підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС, проте не змінює позицію з приводу цього документа.

Про це у понеділок під час прес-конференції за результатами 8-го засідання Підкомітету з питань міжнародного співробітництва Російсько-Української міждержавної комісії в Ростові-на-Дону заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, передає «Укрінформ» у РФ.

«Ми завжди за діалог, завжди за те, щоб говорити один з одним і чути один одного. Але в даному випадку президент Російської Федерації нашу позицію вже виклав. Якщо ця Угода буде підписана, і Україна почне виконувати відповідні зобов'язання, зокрема, те, що стосується лібералізації торговельного режиму з Євросоюзом, безмежної, по суті справи, допуску європейських товарів на свій ринок - це буде створювати ризики для нашої торгівлі, для наших виробників, і ми будемо змушені вводити ті заходи захисту, які передбачені в рамках договору СНД про зону вільної торгівлі», - сказав Лавров.

За його словами, проведення таких консультацій дасть можливість врахувати позиції всіх зацікавлених країн.

Міністр закордонних справ Росії також зазначив, що ні про яку заборону на постачання товарів з території України не йтиметься. За його словами, українські товари будуть користуватися режимом найбільшого сприяння на основі норм Всесвітньої торгової організації. «Але пільги, які додатково до цього режиму випливають з участі (України - Ред.) у договорі про ЗВТ СНД, звичайно, ці пільги припинять свою дію», - сказав він.

Як повідомляло агентство, під час 8-го засідання Підкомітету з питань міжнародного співробітництва Російсько-Української міждержавної комісії Україна запропонувала Росії створити експертну групу у форматі Україна - Росія - Європейський Союз для того, щоб проаналізувати ситуацію після підписання Угоди про асоціацію.


Нагадаємо, підписання Угоди про асоціацію України з ЄС і створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати в листопаді на Вільнюському саміті «Східного партнерства».

Президент РФ Володимир Путін заявив, що асоціація з Європейським Союзом зробить неможливим приєднання України до Митного союзу.

Глава Міністерства закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що розриву торговельних відносин України з Росією у разі підписання Києвом Угоди з Європейським Союзом про асоціацію не буде.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

121