Якщо питання про звільнення Юлії Тимошенко не буде вирішено найближчим часом, то вона цілком може залишитися у в'язниці і після підписання Угоди про асоціацію, вважає керівник центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Сценаріїв насправді залишилося вже небагато. Якщо на наступному пленарному тижні, останньому перед звітом місії Кваснєвського-Кокса, не буде прийнятий якийсь законопроект щодо так званих «тюремних канікул», залишається тільки два варіанти: або Тимошенко взагалі не звільнять, або в останній момент може бути застосовано щось на зразок так званого «часткового помилування» без можливості балотуватися в президенти у 2015 році. Але варіант, що Тимошенко не звільнять, залишається актуальним. І чим ближче до моменту проведення саміту у Вільнюсі, якщо нічого не зміниться, Тимошенко залишиться там, де зараз знаходиться», - сказав Фесенко.

Коментуючи позицію низки країн, зокрема Великобританії, Швеції та Нідерландів, які ставлять підписання угоди про асоціацію в пряму залежність від звільнення Тимошенко, експерт припустив, що їхня позиція ще може змінитися.

«Ця позиція ще може трансформуватися. У кожної країни свої обставини, тому я б не говорив, що підписання Асоціації може зірватися через позиції цих трьох країн. Європейці теж можуть спробувати знайти якісь компромісні варіанти. Наприклад, підписати, але з певними застереженнями. Я впевнений, що «план Б» зараз розглядають обидві сторони. Не тільки Європа, але й українська влада також», - сказав Фесенко.

Нагадаємо, раніше як компромісний варіант для звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко був запропонований варіант, що вона залишає в'язницю умовно-достроково якщо компенсує країні $200 млн. Але в разі умовно-дострокового звільнення вона позбавляється права на участь у президентських виборах 2015 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

143