Затримані активісти «Грінпіс» з судна Arctic Sunrise знали, на що йшли, тепер необхідно дочекатися рішення суду, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

«Ця акція була запланована, і всі, хто в ній брав участь, хто підписався на участь в цій акції, прекрасно знали, кого вони будуть фотографувати, що вони будуть фотографувати, кому вони будуть готувати їжу», - сказав Лавров, зазначивши, що один із заарештованих - російський фотограф. За словами міністра, необхідно дочекатися результатів слідства, повідомляє РІА «Новости».

«Тут, напевно, потрібно просто визнати, що відбуваються слідчі дії, які мають встановити провину цих людей або виправдати їх на основі правовій, на основі міжнародного права, насамперед, конвенції з морського права 1982 року і, звичайно, на основі російського законодавства як країни-учасниці цієї конвенції», - сказав міністр.

Нагадаємо, 20 вересня судно Arctic Sunrise з багатонаціональною командою з 30 осіб було затримано російськими прикордонниками в Печорському морі. Екологи намагалися протестувати проти видобутку нафти на платформі «Прирозломна».

Судно було відконвойовано в Мурманськ. Мурманський суд обрав тоді арешт на два місяці як запобіжний захід для 22 з 30 членів команди Arctic Sunrise. Решті було продовжено термін затримання. Активістів звинуватили у піратстві. Президент РФ Володимир Путін заявив, що активісти «Грінпіс» не є піратами.

29 вересня Ленінський районний суд Мурманська заарештував на два місяці всіх 30 екологів. Серед них - українець Руслан Якушев, який працював коком на судні.

Низка країн висловили свої протести проти реакції РФ на мирний протест екологів. Зокрема, 30 вересня МЗС України передало ноту російському дипломату у зв'язку з арештом Якушева.

Пізніше РФ перекваліфікувала звинувачення у піратстві на «хуліганство».

Мурманський обласний суд відхилив апеляцію громадянина України Руслана Якушева з судна Artic Sunrise і залишив його під арештом до 24 листопада.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

118