Минулий пленарний тиждень парламенту був багатий на скандали і скромний щодо коефіцієнту корисної дії. Депутати більше чекали, про що в кабінеті голови ВРУ домовляться лідери парламентських фракцій, ніж розглядали законопроекти. Цей тиждень також може увійти в історію завдяки нескінченним провальним спробам прийняти порядок денний та відокремленню однієї фракції від опозиційної трійки. Що зробили, чи, можливо, накоїли депутати з 22 по 25 жовтня, розбирався ForUm.
 
Плани на пленарний тиждень у депутатів були надихаючі. Вони жваво обговорювали їх на Погоджувальній раді, але затвердити змогли, мабуть, з десятого разу. А в перший пленарний день, вівторок, 22 жовтня, парламентом не було прийнято жодного рішення. І ранкове, і вечірнє засідання були закриті достроково. Вийти на затвердження плану роботи ВР змогла тільки у середу, і... технічне питання стало справжньою топ-новиною.
 
І ось, здавалося, що четвер, який у ВР називають «рибним днем», точно вже буде результативним. Так і сталося! Правда, не у зв'язку з прийняттям «палаючого» законодавства, наприклад, щодо лікування ув'язнених за кордоном, який відкриває шлях до Німеччини екс-прем'єру Юлії Тимошенко, а завдяки внесенню змін до Податкового кодексу. Трибуна ВР знову виявилася заблокованою.
 
Не подумайте, що наші парламентарії так сильно занепокоїлися через удосконалення податкового законодавства. Зовсім ні. Просто в «Ударі» вважають, що норма проекту закону №2054а, (якщо людина має право постійного проживання на території іноземної держави, вона вважається особою, яка не проживає в Україні), спрямована проти її лідера Віталія Кличка, який тривалий час проживав у Німеччині. Блокада парламентської трибуни не завадила ухваленню законопроекту в цілому, а от засідання знову довелося закрити раніше.
 
Вечірнє засідання у четвер почалося на півгодини пізніше, оскільки лідери фракцій знову радилися в кабінеті Володимира Рибака. Та журналістів без новин не залишили. Вони створили інтригу й оголосили про старт президентської виборчої кампанії.
 
Автором цікавої ситуації став голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Він намагався переконати всіх, що норму, яка дозволяє зняти з президентських виборів побратима по опозиції Віталія Кличка, вніс аж ніяк не його нардеп Ігор Бриченко, а все це підступи влади, яка побажала його, Арсенія Петровича, руками брудну справу зробити. І сам автор поправки вийшов на трибуну, заявляючи, що «я не я, і хата не моя». Чим більше було слів про фальшиву стенограму, тим більше вірилося словам голови комітету з питань податкової і митної політики Віталія Хомутинніка, який заявив про готовність пройти експертизи і допити, аби довести справжність авторства.
 
Крапку в суперечці поставив Віталій Кличко. Він з трибуни ВР нагадав: «Так, я маю посвідку на проживання в Німеччині. Я чесно сказав про це ЗМІ», і заявив, що йде в президенти.
 
На тлі всіх цих перипетій п'ятниця у парламенті була невиразною. Єдине, що Яценюку вдалося, - не на жарт розсердити голову ВР, звинувативши його в розтраті державних коштів на авіаперельоти. «Я нікуди не літаю, а якщо літаю, то за свої гроші. І більше не брешіть людям, я з вами тут сиджу, а не літаю», - обурився Рибак, і ... доручив апарату ВР підготувати інформацію про те, скільки коштів він і Арсеній Яценюк, будучи спікером парламенту, витратили на авіаперельоти.
 
Поки депутати досиджували засідання у п’ятницю, іноді натискаючи на кнопки і лаючись з першим віце-спікером Ігорем Калетником, спікер парламенту тримав відповідь перед головами дипломатичних місій країн ЄС в Україні.
 
Рибак заявив послам, що зміни в Податковий кодекс були внесені з урахуванням вивчення європейського законодавства. Крім того, він запевнив євродипломатів у вирішенні всіх завдань ЄС до саміту у Вільнюсі, хоча і поскаржився на труднощі в питанні Юлії Тимошенко.
 
Голова ВР підкреслив, що Президент України просить парламент знайти консенсус з цього питання і прийняти законодавство. Він звернувся до дипломатів з проханням поінформувати свої уряди про ситуацію, що склалася в парламенті України у зв'язку з блокуванням опозицією стовідсоткового виконання єврозавдань.

Ось і все, що народилося минулого тижня у ВР. Якщо врахувати, що ККД - це характеристика ефективності системи щодо перетворення або передачі енергії, то стає зрозуміло, що витратили більше, ніж отримали. Тут мимоволі з’являється питання: а може й справді парламенту потрібно працювати, голосуючи лише раз на тиждень, як це раніше пропонували «регіонали»?
 
Керівництво фракції і профільного комітету каже, що це не вихід, принаймні, поки що. Так, голова Регламентного комітету Володимир Макеєнко повідомив Forum'у, що зараз на порядку денному немає питання про запровадження одного дня для голосування. «Україні потрібно прийняти дуже багато євроінтеграційних законів. Крім того, бюджет треба приймати, і багато іншого. І за один день голосування ми фізично не встигнемо все розглянути. А підняти ККД парламенту можна якісним складом. Для цього потрібно грамотно скласти виборчі списки не за відданість і спортивні досягнення. Якщо депутат працював у парламенті кілька скликань, це не означає, що він засидівся і його треба виганяти, заводити нових, які часто не бачать, що підписують, як у випадку внесення змін у Податковий кодекс.

Нардеп від ВО «Батьківщина» Ігор Бриченко вніс 31 зміну у Податковий кодекс! Це ж яку треба мати освіту! Фінансову, економічну, юридичну! Який практичний досвід роботи потрібно мати з Податковим кодексом у міністерствах і відомствах, серйозних банківських структурах! Я нікого не хочу образити, але подивіться біографію цього депутата (загальна середня освіта, тракторист-машиніст - Авт.). А куди поділися досвідчені опозиційні політики Тарас Стецьків, Ігор Гринів, Володимир Філенко? Немає. Набрали своїх (оскільки в шостому парламенті було багато бійок), «бойові загони», тих, хто повинен штовхатися, битися і т.п. Ось вам і ККД».

Макеєнко підкреслив, що поки немає підстав ставити хрест на європрагненнях, і якщо профільний комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності не розгляне законопроекти, фракція Партії регіонів наполягатиме на винесенні їх у зал без рішення комітету.

У той же час він зазначив, що час спливає, а рішення потрібно ухвалити до Вільнюського саміту. «На жаль, не було рішення комітету щодо законопроектів Міщенка і Лабунської. Ми пішли назустріч, дочекалися їхнього законопроекту. Нагадаю, він вже був, але його відкликали. Гра зрозуміла: кричать «Юлі - волю», а самі думають «не дай Бог». Уявляєте собі, Юлія Тимошенко їде в Берлін, що вона зробить найперше? Скаже: опозиція - до мене. Але розмова буде не такою, як у Харкові, мовляв, як справи, а де мої депутати, чому вони не в парламенті, чому їх не було в списках?» - прогнозує депутат.

До того ж, за словами Макеєнка, керівникам опозиції доведеться відповісти Тимошенко, як потрапили в списки і парламент бізнесмени, ті люди, які пішли з фракції, і де матеріальне заохочення від них. «А після цього постане запитання: хто у них лідер? А відповідь - очевидна», - заявив він.

А ось голова фракції ПР Олександр Єфремов розповів Forum'у, що причина низької ефективності роботи парламенту не в графіку, а в передчасному старті президентської гонки. «Якщо у нас в залі від опозиції до десятка кандидатів у президенти, то, звичайно, це не робота, а чистий популізм. Якщо чесно, то у нас немає особливої необхідності змінювати Регламент. Якщо наші колеги з опозиції не хочуть працювати, то це їхні проблеми. Ми будемо працювати. І в період, коли нам треба організувати голосування, ми збираємо достатню кількість депутатів».

Залишається сподіватися, що парламентський тиждень, 22-25 жовтня, все таки не увійде, а піде в історію, що парламентарії з усіх фракцій і політсил поставлять інтереси країни вище за свої, що Юлія Володимирівна поїде лікуватися, а саміт у Вільнюсі буде початком шляху, а не глухою стіною, об яку можуть розбитися хоч і надто оптимістичні, але досить перспективні європейські мрії.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

392