Народний депутат від фракції Партії регіонів Володимир Олійник вважає, що у вирішенні питання Юлії Тимошенко посилатися на польський досвід не зовсім коректно, оскільки в цій країні вона б не змогла навіть претендувати на помилування.

«Звичайно, у питанні лікування ув'язнених за кордоном, ми б могли скористатися досвідом Польщі. Однак побоювання викликає той факт, що, скориставшись такою нормою законодавства (згідно з якою ув'язнені мають право лікуватися за кордоном), кілька сотень поляків так і не повернулися для подальшого відбування терміну ув'язнення в місцях позбавлення волі. З іншого боку, польський досвід не може бути прикладом у вирішенні питання Тимошенко, оскільки в цій країні вона не могла б претендувати на помилування. Справа в тому, що конституція Польщі забороняє приймати рішення про помилування вищих посадових осіб держави», - цитує слова політика прес-служба ПР.

«Зокрема, ст. 139 конституції Польщі свідчить, що президент не має права приймати рішення про помилування осіб, засуджених державним трибуналом. А держтрибунал розглядає справи щодо конституційної відповідальності вищих посадових осіб», - додав він.

Таким чином, за його словами, закликаючи помилувати Тимошенко, опозиція тим самим вимагає проігнорувати цілком європейську норму, що діє у нашого сусіда - Польщі.

«Знаючи цю норму, Олександр Кваснєвський звертався до Президента Віктора Януковича з проханням про часткове помилування. Але навіть часткове помилування не може бути застосоване до екс-прем'єра, оскільки порушує і українські, і європейські стандарти. Що стосується постійних закликів опозиції помилувати Тимошенко, то з кожним разом заклик «Юлі - волю» виглядає, як удавання і відверте лицемірство. У першу чергу, саме для опозиційних лідерів вона зараз (коли заговорили про її можливе лікування в Німеччині. - Ред.) представляє найбільшу небезпеку. Вони вже почали президентську виборчу кампанію, і екс-прем'єр для них немов кістка в горлі, особливо для Арсенія Яценюка. Ось вони і роблять все можливе, щоб заблокувати законопроекти про лікування ув'язнених за кордоном і не дати парламенту прийняти до вільнюського саміту», - підсумував Олійник.

Нагадаємо, у Верховній Раді України зареєстровано два законопроекти про можливість лікування засуджених за кордоном авторства позафракційних депутатів Сергія Міщенка та Анжеліки Лабунської.

24 жовтня лідери трьох опозиційних фракцій - «Батьківщина» Арсеній Яценюк, «УДАР» Віталій Кличко і «Свобода» Олег Тягнибок - внесли до парламенту свій законопроект про заборону виборчого правосуддя зняття перешкод для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. У ньому містяться положення про звільнення Юлії Тимошенко особисто і погашення їй судимості.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

226