Створення Євразійського економічного союзу (ЄЕС) призведе до зростання економік країн-учасниць. Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, радник президента Росії Сергій Глазьєв заявив після засідання Ради глав держав Співдружності в Мінську.

За його словами, розрахунки показують, що із загального приросту економічної активності, який оцінюється приблизно в $700 млрд до 2030 року, 1/3 припадає на загальний ринок, а решта - на спільну стратегію розвитку.

«Тобто сам по собі загальний ринок, який у Митному союзі по товарах вже, можна сказати, сформований, дає тільки 1/3 інтеграційного ефекту, решта досягається за рахунок спільної роботи щодо розвитку високотехнологічних виробництв», - сказав радник президента.

Він зазначив, що послідовна реалізація планів щодо поглиблення інтеграції неодмінно дасть якісний ефект. «До 2030 року ми повинні забезпечити підйом ВВП МС порівняно з тим, що було б без цих інтеграційних дій, на 15%. Єдина митна територія сприяє розширенню кооперації, знімаючи транскордонні бар'єри, і робота з вибудовування загальних стратегій розвитку вже розгорнута Євразійською економічною комісією. Думаю, до 2015 року на озброєння нашого інтеграційного процесу будуть поставлені всі ті інструменти стратегічного планування, програмування, які вже частково відпрацьовані в рамках Союзної держави РФ і Білорусі», - зазначив Глазьєв.

Радник президента РФ констатував досконалу очевидність того, що Митний союз відбувся і успішно працює. «У перші два роки його існування ми отримали майже подвійний приріст взаємної торгівлі, особливо швидко вона зростала з Білоруссю. Даний ефект виправдав очікування учасників об'єднання, пов'язані з єдиною митною територією. Наступна фаза стосується розширення кооперації та інвестиційної активності, створення спільних виробництв. Для цього Єдиний економічний простір має забезпечити свободу руху капіталу, зняття транскордонних бар'єрів на взаємні інвестиції, а також формування спільного ринку праці та ринку послуг. Ця робота буде завершена відповідно до затверджених планів до 2015 року», - сказав Глазьєв.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190