У п'ятницю, 25 жовтня, міністр фінансів Юрій Колобов підписав кредитну угоду з Європейським інвестиційним банком про виділення 152 млн євро на завершення будівництва першої черги метрополітену в Дніпропетровську, від станції «Комунарівська» до станції «Музейна».

Згідно з підписаною угодою, планується розширення метрополітену на 4 кілометри вздовж проспекту Карла Маркса, в тому числі, будівництво трьох нових станцій: Театральної, Центральної та Музейної. Реалізація проекту забезпечить з'єднання існуючої лінії метрополітену з центром міста.

Угода з ЄІБ є черговою частиною фінансування за проектом. Відсоткова ставка дорівнює приблизно 1%, пільговий період - 6 років, термін погашення - 25 років. Сплата комісії за зобов'язання та одноразову комісію за надання кредиту не передбачається. Кошти кредиту будуть надані на безповоротній основі комунальному підприємству «Дніпропетровський метрополітен», повернення основної суми боргу ЄІБ буде здійснюватися з 2019 року, витрати на обслуговування кредиту (платежі по сплаті процентної ставки) будуть компенсовані державі Дніпропетровською міською радою.

Раніше на будівництво метрополітену в Дніпропетровську також виділив кредитні кошти Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) у розмірі 152 млн євро. Відповідна угода з ЄБРР була підписана 27 липня 2012 року (м. Дніпропетровськ) і ратифікована Верховною Радою 5 червня 2013 року.

Підписані угоди є яскравим прикладом зростаючої довіри з боку західних фінансових інститутів до України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

309