У Британії державне обвинувачення вимагає довічного ув'язнення для українського аспіранта Павла Лапшина, який зізнався у вбивстві і підготовці терактів біля мечетей Західного Мідлендса. Про це повідомляє «Бі-бі-сі».

Захист просить для нього 35-40 років в'язниці.

Центральний кримінальний суд оголосить йому вирок о 16.00 за Києвом.

Прокурор Пітер Райт заявив, що довічне ув'язнення виправдано, враховуючи тяжкість злочину - вбивство, скоєне для просування расистських, політичних або ідеологічних поглядів.

Звинувачення також визнало, що пом'якшувальною обставиною у справі є визнання провини Лапшиним і щиросерде зізнання у злочині.

Нагадаємо, Лапшин був затриманий 18 липня у рамках розслідування вибухів поблизу мечетей у містах Уолсолл і Тіптон. Йому було пред'явлено звинувачення у вбивстві бірмінгемського пенсіонера Мохаммеда Саліма.

Лапшин визнав, що 29 квітня підстеріг і вбив ударами ножа в спину пенсіонера Мохаммеда Саліма.

Також він визнав себе винним і в інших звинуваченнях, пред'явлених йому відповідно з антитерористичним законодавством: у виготовленні вибухових пристроїв і бомбових нападах на три мечеті в графстві Західний Мідлендс.

Єдиний пункт, щодо якого він не визнав себе винним, це - загроза життю людей унаслідок вибуху 21 червня.

Лапшин стверджує, що діяв сам, і на нього не намагалася вплинути група.

Лапшин - аспірант Національної металургійної академії України в Дніпропетровську - приїхав у квітні поточного року у Великобританію як стажист з IT-компанії Delcam, завдяки виграному конкурсу інженерних проектів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

167