Міністр закордонних справ Норвегії Берге Бренде 25 жовтня заявив, що його країна не зможе прийняти на своїй території компоненти хімічної зброї з Сирії, повідомляє Agence France-Presse.

За словами міністра, Норвегія змушена відмовити США в прийомі прекурсорів, оскільки Осло не має в своєму розпорядженні достатнього часу для підготовки і знищення цих речовин у встановлені терміни. У зв'язку з цим Бренд заявив: «Ми вирішили, що розглядати Норвегію як можливу країну утилізації сирійської хімзброї більше не варто».

За даними Associated Press, міністр сказав, що США вже почали пошук альтернативних місць утилізації сирійської хімзброї, однак не уточнив, про які країни може йти мова.

Раніше Норвегія стала єдиною країною, яка заявила про можливість ввезення та утилізацію хімікатів на своїй території. За даними The Guardian, керівництво країни навіть оголосило, що почне консультації з екологами, військовими та юристами з приводу забезпечення цієї операції, пише «Lenta.ru».

Поки що ніякі інші країни не оголосили про готовність прийняти на своїй території сирійську хімзброю для її знищення. Закони багатьох країн світу прямо забороняють ввезення такої зброї незалежно від цілей.

Тим часом у Сирії триває знищення обладнання для виробництва, змішування та прекурсорів хімічної зброї. Обладнання заливають бетоном, розбивають важкою технікою і розпилюють. На думку спостерігачів Організації з заборони хімічної зброї, ця робота буде закінчена у встановлені терміни.

Відповідно до міжнародного плану, Сирія повинна знищити всю свою хімічну зброю та обладнання для її виробництва до середини 2014 року. Якщо місце для утилізації хімікатів так і не буде знайдено, реалізація цього плану може бути поставлена під загрозу.

Хімічне роззброєння Сирії почалося після погроз з боку США застосувати силу проти Дамаска у відповідь на використання бойових отруйних речовин під час громадянської війни. Сирійський уряд оголосив, що не застосовував хімзброю, однак погодився повністю від неї відмовитися. У результаті цього США відмовилися від запланованих ударів по Сирії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1060