Україна запропонувала сформувати постійно діючий консультативний формат «Україна - Європейський союз - Митний союз» і сподівається на підтримку цієї ініціативи. Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, Президент України Віктор Янукович заявив на засіданні Ради глав держав Співдружності в Мінську.

«Тематика взаємодії України з ЄС і МС обговорювалася в Єврокомісії, і цей орган не заперечує, щоб Україна постійно шукала шляхи подолання бар'єрів у торгівлі між країнами СНД», - зазначив Президент.

Також Янукович упевнений у вигоді країн СНД від підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС.

За його словами, створивши зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом і налагодивши ефективну взаємодію з Митним союзом, у перспективі Україна буде сприяти активізації економічної взаємодії на всьому Євразійському континенті.

Президент додав, що українські спільні підприємства за участю капіталу з країн СНД зможуть з преференціями експортувати свою продукцію в Європу. «Розвиток відносин України з ЄС жодним чином не буде перешкоджати ефективній взаємодії з країнами-учасницями ЗВТ СНД та з країнами МС. Торговельно-економічне співробітництво в цих форматах відповідає загальноприйнятим нормам ВТО», - сказав Глава Української держави.

Він зазначив, що Україна з розумінням ставиться до побоювань, які виникають у партнерів по СНД. «Вчора ми з Володимиром Путіним провели багато дискусій на цю тему. Дійсно, у нас є спільна тривога щодо режиму торгівлі з Україною після створення нами ЗВТ з Євросоюзом», - підсумував Янукович.

Нагадаємо, підписання Угоди про асоціацію України з ЄС і створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати в листопаді на вільнюському саміті «Східного партнерства».

Президент РФ Володимир Путін заявив, що асоціація з Європейським Союзом унеможливить приєднання України до Митного союзу.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

202