У Національному банку України сподіваються на пожвавлення ринку муніципальних цінних паперів у зв'язку з законодавчими змінами у депозитарній системі України. Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час круглого столу на тему «Розвиток депозитарної системи України: законодавчі зміни, економічний ефект» повідомив заступник директора Департаменту методології грошово-кредитної політики НБУ Андрій Патенко.

Він зазначив, що на сьогоднішній день ринок муніципальних цінних паперів незначний. Згідно зі змінами в законодавстві, за словами Патенка, урахуванням даних паперів тепер займатиметься Нацбанк. Він не виключив, що НБУ, можливо, братиме ці папери на рефінансування і використовуватиме в своїх інструментах.

«Це, звичайно, з часом. Але, я думаю, що довіра учасників ринку до Національного банку України і технологій, які він використовує, призведе до пожвавлення цього інструменту, збільшення його використання, більшого обігу на фондовому ринку», - підкреслив Патенко.

Говорячи в цілому про закон, він зазначив, що документ має європейську спрямованість і відповідає європейським тенденціям, а також висловив сподівання, що новації сприятимуть збільшенню прозорості операцій розрахунків на фондовому ринку, а також збільшать в цілому прозорість самого фондового ринку.

«Це буде перший крок, який дозволить нашому ринку поступово набирати обертів», - сказав він.

«Ми очікуємо, що поступово буде активно розвиватися не тільки сегмент державних цінних паперів, а за ними піде і ринок муніципальних, корпоративних цінних паперів і в кінці кінців це дозволить налагодити нормальне функціонування ринку капіталів і в цілому всього фінансового ринку України», - підсумував він.

Як раніше повідомляв ForUm, заступник директора департаменту методології грошово-кредитної політики НБУ Андрій Патенко заявив, що створення централізованої депозитарної системи відповідає європейській моделі розвитку.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

178