Невизначена ситуація з фінансуванням від МВФ і ціною російського газу на майбутній рік затягують розробку проекту бюджету на наступний рік, вважає Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Крім того, на думку експерта, значний вплив на економіку України може надати підписання угоди про Асоціацію з ЄС, тому найбільш точно розрахувати параметри майбутнього бюджету можна буде ближче до кінця року, коли з'явиться визначеність у цих сферах.

«У зв'язку з тим, що немає чітких даних, яка ціна на газ для України від Росії буде у 2014 році, і немає остаточної домовленості з МВФ щодо нового кредиту, процес складання держбюджету на наступний рік затягується», - сказав Охріменко.

Також експерт зазначив, що в значній мірі майбутнє бюджету залежить від підписання угоди про Асоціацію з ЄС, оскільки передбачене створення зони вільної торгівлі може мати стимулюючий вплив на економіку, що позначиться і на обсягах бюджетних надходжень.

«Для розрахунку параметрів бюджету-2014 потрібні також чіткі орієнтири на підписання угоди про асоціацію. Нещодавно Європарламент підтримав ідею підписання, але при дотриманні всіх вимог ЄС. Ці вимоги в чомусь носять політичний характер, але без них економіка поки що перебуває в очікуванні», - говорить Охріменко.

Експерт прогнозує, що з урахуванням усіх вищевикладених факторів проект держбюджету на наступний рік буде готовий на початку грудня, а приймати його будуть ближче до новорічних свят.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

213