Асоціація з Європейським Союзом унеможливить приєднання України до Митного союзу. Про це президент Росії Володимир Путін заявив після розширеного засідання Вищої Євразійської економічної ради, передає кореспондент ForUm'у.

«Ми не «за» і не «протии» , це не наша справа, а суверенна справа України. Я просто сказав про об'єктивні наслідки», - зазначив він.

Крім того, Путін заявив, що після підписання Асоціації з Європейським Союзом українські товари однозначно втратять пільговий доступ на ринки Митного союзу.

За його словами, це буде зроблено через використання узгоджених усіма учасниками положень договору про вільну торгівлю у СНД, які стосуються вилучень і обмежень, зокрема, Протоколу №6. «І продукція з України де-юре стане для нас такою ж, як продукція інших країн-членів СОТ. Це, звичайно, не означає закриття ринку», - сказав президент РФ.

Він підкреслив, що українська зона вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом передбачає запровадження в країні-партнері цілого комплексу європейських правил і режимів. «Із приблизно 10,5 тис. національних митних тарифів Київ повинен обнулити 7660. За нашими оцінками, ЗВТ з Європою набуде чинності на початку 2014 року, і через кілька років Україна на 80% буде абсолютно відкрита європейським товарам, а ще через 3 роки - на 98%. Так, ми підтримуємо ідею єдиного торгового простору від Лісабона до Владивостока, і все до цього йде, але це не повинно призвести до економічних втрат країн-учасниць і до негативних соціальних ефектів. Все повинно відбуватися узгоджено, поступово», - наголосив Путін.

І додав, що Україна погодилася відкрити Євросоюзу цілу низку ринків, зокрема, повністю лібералізувати ринок агропродукції - і в тваринництві, і в рослинництві. «Ми не можемо це просто прийняти, перенести на наш грунт. В цілому все це призведе до напливу товарів із ЄС, а значить, українські товари будуть витіснятися на інші ринки, і насамперед до нас у МС за допомогою ЗВТ СНД. А ми не хочемо з заднього входу отримати «подарунок» у вигляді, наприклад, європейських автомашин українського «викруткового» складання, адже у нас є власні спільні виробництва західних марок авто. Загалом, ми домовилися з Віктором Януковичем провести попередні консультації, але в будь-якому разі торгові режими зміняться», - повідомив політик.

Він зазначив, що впровадження технічних регламентів ЄС в українській економіці є досить гарним і корисним, але вимагає великих інвестицій в розмірі близько 100 млрд євро. «Де взяти ці гроші? Ми не впевнені, що їх надасть Європа», - сказав глава РФ.

Нагадаємо, підписання Угоди про асоціацію України з ЄС та створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати в листопаді на вільнюському саміті «Східного партнерства».

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що підписання Україною Угоди з Євросоюзом закриє для неї входв Митний союз Росії, Білорусі і Казахстану.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

241