За даними Національного банку, в Україні прискорилося зростання кредитування реального сектора економіки, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Тільки за вересень місяць кредитний портфель банків збільшився на 13 млрд грн. А з початку року портфель кредитів, виданих юридичним особам, збільшився на 7,1%, або на 44,4 млрд грн - з 626,2 млрд грн до 670,6 млрд грн.

Якщо аналізувати обсяги кредитування суб'єктів підприємницької діяльності, то можна відзначити, що з початку 2010 року обсяг кредитів реальному сектору економіки збільшився з 462,2 млрд грн до 670,6 млрд грн. Тобто збільшення обсягів кредитування реального сектора економіки склало 208,4 млрд грн, або 45%.

Експерти банківського сектора особливо звертають увагу на позитивну тенденцію зростання кредитування в національній валюті, що намітилася в останні місяці. У вересні практично весь приріст кредитування юросіб припав на кредити в гривнях. Зростання портфеля кредитів, виданих в гривнях, склало 11,9 млрд грн, в той час як в іноземних валютах - лише 1 млрд грн.

При цьому загальний портфель кредитів в гривнях, наданих реальному сектору економіки, з початку року збільшився на 25,4 млрд грн, а в іноземних валютах - на 17,9 млрд грн.

Ця динаміка істотного зростання кредитування підприємств в гривнях при незначному зростанні валютного кредитування мала місце і в серпні, підкреслюють аналітики. Так, в останньому місяці літа загальний портфель кредитів підприємствам збільшився на 7,4 млрд грн, з них у нацвалюті кредитний портфель виріс на 6,8 млрд грн, в іноземних - на 0,8 млрд грн.

Якщо оцінювати загальну дедоларизицию кредитування реального сектора, то слід зазначити, що з початку 2010 року кредитування підприємств в національній валюті збільшилася на 164,8 млрд грн - з 271,9 млрд грн до 436,7 млрд грн, або майже на 61%.

У той же час, портфель валютних кредитів, наданих юридичним особам, з 1 січня 2010 року збільшився лише на 40,6 млрд грн - з 190,3 млрд грн до 233,9 млрд грн. Зростання - 22,9%.

Сприяло зростанню кредитування також зниження процентних ставок за кредитами, відзначають експерти фінансового ринку.

Процентна ставка за кредитами (без урахування овердрафту) з початку року знизилася на 15,1% (грудень 2012 року) до 13,4% (вересень 2013 року), тобто на 1,7 процентного пункту. При цьому з початку року процентна ставка за кредитами для підприємств знизився на 2 процентних пункту - з 14,8% до 12,8%.

Ще більш значне зниження відбулося по категорії кредитів підприємствам у гривні - з 16,6% до 13,7%, тобто, майже на 3 процентних пункту.

Таким чином, зниження ставок в економіці відбувається саме в реальному секторі і саме в національній валюті, резюмують експерти.

На думку експертів Українського союзу промисловців і підприємців, незважаючи на позитивні тенденції кредитування, реальний сектор потребує більш значного істотного зростання кредитування і зниження процентних ставок за ними. Але для цього, підкреслюють вони, по-перше, потрібно покращувати загальне економічне середовище, підвищуючи впевненість підприємств і банків у стабільності правил ведення бізнесу в країні. І, по-друге, продовжити зниження ставки рефінансування НБУ, який повинен ввести інструмент довгострокового кредитування банків (на термін до п'яти років), як це робить Європейський центробанк (ЄЦБ).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

499