Закон про депозитарну систему України сприятиме впорядкуванню процесу виплати дивідендів. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив у ході круглого столу голова правління Національного депозитарію України Сергій Румпа.

«Зміна відбудеться у схемі виплати доходів. На сьогоднішній день створено інститут розрахункового центру, через який, згідно з законом , повинна відбуватися виплата дивідендів. Сьогодні приймається рішення емітентом про виплату доходів, і всі гроші повинні відправлятися на розрахунковий центр, де у національного депозитарію вже буде відкритий рахунок у цінних паперах для переведення цих коштів на рахунки власників. Це дуже серйозна зміна, яка впорядковує, робить прозорим, зрозумілим і простим процес виплати дивідендів», - зазначив він.

За словами Румпи, новації також допоможуть того, щоб інвестори і акціонери почувалися більш безпечно в даній системі депозитарного обліку.

Він підкреслив, що у депозитаріїв з'явилися чітко прописані функції, за якими вони повинні здійснювати свою діяльність.

Експерт додав, що серед корисних статей закону можна також виділити ті, які стосуються гарантій невтручання у діяльність центрального депозитарію. «У законі чітко прописано, що забороняється вилучення матеріальних носіїв інформації, пов'язаних із здійсненням центральної депозитарної діяльності. Це дуже серйозна правка, яка не допускає втручання силових структур, які раніше дуже часто використовували свої владні повноваження, приходячи і роблячи вилучення (інформації - Ред.)», - сказав експерт, додавши, що часом вилучалися сервери, де був величезний обсяг інформації не тільки у конкретній справі.

Резюмуючи, Румпа зазначив, що в цілому закон про депозитарну систему важливий і корисний. Він висловив сподівання, що документ внесе суттєві зміни у захист інвесторів, прав емітентів, а проблеми подвійних реєстрів і рейдерських захоплень підуть в історію.

Разом з тим, президент професійної Асоціації реєстраторів та депозитаріїв Олексій Кий зазначив, що вперше на законодавчому рівні отримано захист депозитарних установ від рейдерства.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

302