Створення централізованої депозитарної системи відповідає європейській моделі розвитку. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив у ході «круглого столу» заступник директора департаменту методології грошово-кредитної політики НБУ Андрій Патенко.

«Централізована депозитарна система створювалася непросто так. Рух у цьому напрямі відповідає європейській моделі розвитку, і ми рухаємося в світлі світових тенденцій», - сказав він.

Представник НБУ підкреслив, що розрахунковий центр з обслуговування угод на фінансовому ринку створювався для збільшення прозорості розрахунків і функціонування фондового ринку.

«Проведення розрахунку через цей центр знижує ризики і підвищує прозорість самого розрахунку. До того ж участь НБУ в цій структурі, довіра учасників ринку Нацбанку, його статусу та можливостей, що забезпечить надійність та прозорість операцій і посприяє залученню нових інвесторів», - підкреслив учасник «круглого столу» .

Патенко зазначив, що надалі розрахунковий центр буде обслуговувати не тільки фондові ринки, але і весь фінансовий ринок.

У свою чергу, начальник відділу депозитарного обліку державних цінних паперів генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Ігор Афанасьєв зазначив, що розрахунковий центр на запит учасника (ринку. - Ред.) може надати також функції центрального контрагента.

«Якщо учасник ринку зацікавлений в оптимізації своїх розрахунків і, припусті мо, якщо система дозволяє проводити операції на рівні брокера, то він отримує затребувану суму на високому якісному рівні», - резюмував він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

226