«Грінпіс» не згоден з тим, що звинувачення у піратстві 30 активістів організації у Росії замінені на звинувачення в хуліганстві та застосуванні насильства щодо представника влади. Про це повідомляється на сайті організації.

«Активісти " Грінпіс", які зараз утримуються у мурманському СІЗО, ніколи не були ні хуліганами, ні піратами. Це як і раніше непропорційно жорстке обвинувачення, яке передбачає позбавлення волі терміном до семи років. Це не що інше, як посягання на право громади на мирний ненасильницький протест. Активісти «Грінпіс» вирушили в Арктику, озброєні лише бажанням зробити надбанням гласності небезпечну діяльність нафтових корпорацій. Вони повинні повернутися у свої сім'ї, а не перебувати у в'язниці», - наголошується у заяві організації.

«Грінпіс» буде оскаржувати звинувачення в хуліганстві активістів: «Ми будемо оскаржувати звинувачення у хуліганстві так само твердо, як заперечували звинувачення у піратстві, оскільки вони не мають ні найменшого стосунку до реальності. Активісти виступили з мирним протестом проти небезпечних планів Газпрому».

Нагадаємо, 20 вересня судно Arctic Sunrise з багатонаціональної командою з 30 осіб було затримано російськими прикордонниками у Печорському морі. Екологи намагалися протестувати проти видобутку нафти на платформі «Прирозломна».

29 вересня Ленінський районний суд Мурманська заарештував на два місяці всіх 30 екологів. Серед них - українець Руслан Якушев, який працював коком на судні.

Кілька країн висловили свої протести проти реакції РФ на мирний протест екологів. Зокрема, 30 вересня МЗС України передав ноту російському дипломату у зв'язку з арештом Якушева.

Росія не приймає процедуру арбітражу у справі судна Arctic Sunrise, а також відмовляється від участі у розгляді по цій справі в Міжнародному трибуналі з морського права у Гамбурзі з питання про тимчасові заходи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

136