Держдума Росії вимагає від України звільнення екс-депутата Верховної Ради Ігоря Маркова. Про це заявив журналістам голова комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків зі співвітчизниками Леонід Слуцький.

«Ми в комітеті у справах СНД, у Державній думі будемо тримати ситуацію, пов'язану з Ігорем Марковим, на жорсткому контролі. Ми маємо намір чітко вимагати від влади України якнайшвидшого звільнення Ігоря Маркова у зв'язку з необґрунтованим взяттям під варту, саме таким це бачиться у Державній Думі», - заявив Слуцький.

Він зазначив, що комітет у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків зі співвітчизниками, у складі якого працюють представники всіх фракцій Держдуми РФ, висловлює різку незгоду і засудження арешту в Україні Маркова, повідомляє «УНІАН».

«Ми пам'ятаємо недавнє рішення Вищого адміністративного суду України про позбавлення Маркова депутатських повноважень. Зараз цей арешт не в'яжеться ні з якими правовими та людськими нормами. Все це говорить про те, що це помста влади України політику Маркову, лідеру партії «Родіна» у зв'язку з очевидно займаною ним відверто проросійською позицією», - вважає він.

За його словами, Марков завжди був і залишається прихильником приєднання України до євразійського проекту, починаючи з членства у Митному союзі.

Нагадаємо, Марков був затриманий 22 жовтня під час допиту в будівлі Одеського обласного управління внутрішніх справ.

За даними Управління зв'язків з громадськістю МВС України, йому інкримінують організацію і скоєння побиття учасників пікету в Одесі. У міліції нагадали, що мова йде про події 2007 року, коли біля Одеської обласної адміністрації відбувалися пікети проти встановлення в місті пам'ятника Катерині ІІ. Маркова підозрюють в організації побиття учасників цієї акції, а також безпосередньо у самому побитті пікетувальників.

23 жовтня Печерський районний суд Києва обрав для Маркова запобіжний захід у вигляді арешту терміном на два місяці.

Як відомо, 12 вересня 2013 року Вищий адміністративний суд зобов'язав Центральну виборчу комісію скасувати реєстрацію народного депутата Маркова. Суд вважав доведеним факт фальсифікації результатів голосування на парламентських виборах в окрузі №133 в Одесі, де переможцем був визнаний Марков.

17 вересня голова Верховної Ради Володимир Рибак повідомив, що Марков вийшов зі складу фракції Партії регіонів.

20 вересня Рибак офіційно оголосив рішення ВАСУ про припинення повноважень депутата Маркова і запевнив, що це рішення суду буде виконане. Згодом він заявив, що з 20 вересня зарплата Маркову не нараховується, а його картка для голосування заблокована.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

281