Уряд на своєму засіданні схвалив Угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Білорусь про міжрегіональне та прикордонне співробітництво між Україною та Білоруссю, підписану 22 травня 2013 року у Києві, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

На думку експертів уряду, прийняття проекту акта дозволить повною мірою використовувати потенціал обох сторін у сфері міжрегіонального співробітництва, закріпити традиційно дружні та взаємовигідні відносини між нашими державами.

Аналітики звертають увагу на те, що Білорусь займає більш спокійну позицію щодо Угоди про асоціацію з Євросоюзом, яку має підписати Україна наприкінці листопада у Вільнюсі.

Більше того, президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко чітко заявив, що не бачить проблем в асоціації України з ЄС. Більше того, бачить в ній не перешкоди, а нові можливості для взаємовигідного співробітництва.

На думку експертів, така виважена позиція керівництва Білорусі пов'язана не лише з традиційно дружніми відносинами між нашими народами. Багато в чому такий прагматичний підхід лежить в економічній площині.

Україна для Білорусі є другим за значимістю зовнішньоекономічним партнером. Товарообіг між країнами за підсумками 2012 року досяг 7,5 млрд дол. США. Білорусь експортує в Україну понад 500 товарних позицій, а імпортує близько 700.

При цьому, звертають увагу аналітики, в рамках країн СНД Україна має негативне зовнішньоторговельне сальдо тільки з двома країнами - Росією і Білоруссю. Так, за 8 місяців поточного року негативне сальдо з Росією становить мінус 3,4 млрд дол. США (за підсумками 2012 року - мінус 9,8 млрд дол. США), з Білоруссю - мінус 1,1 млрд. дол. США (у 2012 році - мінус 2,8 млрд дол. США).

Слід також враховувати структуру російського і білоруського експорту в Україну. Україна імпортує із Росії переважно сировину і напівфабрикати. У той же час, і з Білорусі в основному імпортуються товари з високим рівнем переробки.

Аналітики в цьому зв'язку наголошують, що у разі запровадження будь-яких обмежень на поставки української продукції в країни Митного союзу, Україна буде змушена ввести відповідні заходи, від чого найбільшою мірою постраждає саме Білорусь. Навіть зараз експорт і з Білорусі недостатньо диверсифікований, а у разі введення взаємних обмежень економічно ця республіка стане ще більш залежною від Росії. У чому її керівництво не зацікавлене.

Виходячи з цього, аналітики роблять висновок про те, що після підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС білоруське керівництво буде зацікавлене не в конфлікті з Україною, а, навпаки, у використанні її як мосту для налагодження економічного співробітництва з країнами Євросоюзу.

Експерти називають стратегічними напрямами співробітництва на середньострокову перспективу України і Білорусі енергетичну сферу, спільну роботу у сфері виробничої і науково-технічної кооперації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

204