У Білорусі з сьогоднішнього дня набуває чинності закон, згідно з яким у водія тепер зможуть конфіскувати автомобіль при повторному протягом року керуванн ю у нетверезому стані . Кошти, виручені після продажу такої машини, можуть бути отримані державою, особами, потерпілими з вини п'яного водія.

У червні білоруський парламент прийняв поправки у Кримінальний кодекс і Кодекс про адміністративні правопорушення: зміни стосувалися посилення відповідальності за керування транспортним засобом у стані сп'яніння. У липні законопроект підписав президент республіки.

Конфіскація автомобіля передбачена у рамках кримінального законодавства. Порядок поширюється і на машини, що не є власністю п’яних водіїв. Виняток зроблено для випадків викрадення. Також значно збільшаться штрафи за водіння у стані сп'яніння та передачу керування транспортним засобом такій особі або відмова від проходження огляду (для спійманих за правопорушення у перший раз протягом року), повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Посилюються санкції щодо нетверезих автомобілістів, з вини яких у ДТП загинули двоє і більше осіб. Таким водіям загрожує тюремне ув'язнення до 10 років. Раніше за аналогічний злочин передбачалося 3 роки в'язниці.

Нововведення будуть діяти не тільки стосовно до білоруських, але і до іноземних громадян. «Норма буде поширюватися на всіх без винятку. Існує принцип часу і місця вчинення злочину. Відповідальність настає за законами тієї країни, на території якої вчинено правопорушення», - заявив генпрокурор республіки Олександр Конюк.

Оголошення масштабної війни п'яним водіям продиктоване збільшенням кількості пригод за їхньою участю, що мали тяжкі наслідки, пояснює влада. За офіційними даними, щорічно в країні затримуються більше 55 тис. нетверезих водіїв, близько 1 тис. з них вчиняють такі злочини повторно протягом року. За даними ДАІ, за першу половину 2013 року було затримано більше 20 тис. п'яних водіїв.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

497