Кабінет Міністрів підтримав приєднання України до угод Митного союзао податкової інформації та про правила електронного обміну митною інформацією. Список угод Митного союзу, які може підписати Україна, представив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов, повідомляє «Коммерсант-Україна».

"Нас цікавлять всі угоди, вигідні для країни, що не суперечать нашому законодавству, а також євроінтеграційному вектору. Мінекономрозвитку відібрало такі угоди, після чого їх аналізували у Мін'юсті", - пояснив урядовий уповноважений з питань співпраці з РФ, країнами СНД і Євразес Валерій Мунтіян.

На розгляд Кабміну було винесено питання про підписання трьох угод МС зі 145. Відповідно до проекту протокольного рішення Кабміну, пропонувалося підтримати приєднання країни до угоди про надання та обмін попередньою інформацією про товари та транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон МС, а також до угоди про вимоги до обміну інформацією між митними органами та іншими державними органами держав-членів МС. Обидва документи підписані 21 травня 2010 року.

Перша угода встановлює вимоги до достовірності податкової інформації, що надається іншим членам МС, а також вимогу нерозповсюдження цих даних третім особам. Друга - встановлює правила електронного обміну митною інформацією. Мінекономрозвитку МЗС доручено повідомити про це Євразійську економічну комісію. Розгляд третього документа - протоколу про обмін інформацією між податковими органами країн-членів МС про сплачені суми непрямих податків - перенесли на 20 листопада.

Невелика кількість угод МС, до яких готова приєднатися Україна, свідчить про ретельний аналіз, який проводиться органами влади, вважає народний депутат Партії регіонів V-VI скликань Олексій Плотніков. "Очевидно, інші документи будуть поступово вносити на розгляд Кабміну, однак в першу чергу були винесені ті угоди, доцільність приєднання до яких очевидна,- в певнений він.- Обмін податковою і митною інформацією не несе загрози нашому суверенітету, це буде корисним як для нас, так і для членів МС - він дозволить зменшити шкоду від податкових мінімізацій і схем сірого імпорту».

Представники опозиції не виступають проти обміну податковою і митною інформацією, проте вважають абсурдним приєднання країни до документів МС. «Україна може підписувати аналогічні угоди лише з іншими країнами або іншими повноцінними суб'єктами міжнародного права. Однак приєднання до внутрішніх норм організації, членом якої ми не є, з точки зору міжнародного права виглядає повним абсурдом. Такі рішення не мають ніякого значення",- упевнений глава підкомітету Верховної ради з питань оподаткування непрямими податками Сергій Терьохін («Батьківщина»).

На плани української влади щодо співпраці з МС може вплинути зустріч президентів Віктора Януковича і Володимира Путіна у ході дводенного візиту Януковича у Білорусь на саміт ради глав держав СНД, а також засідання вищої Євразійської економічної ради. «Поки що складно прогнозувати, наскільки приєднання України до цих угод сприяє поліпшенню взаємодії між нашими країнами. Тим більше, за підсумками переговорів (24 жовтня) президентів наших країн інтеграційні процеси можуть вийти на новий рівень»,- заявив високопоставлений російський чиновник, який бере участь в економічних переговорах з Україною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

172