Полагодити розетку або демонтувати люстру всього за 200-500 гривень. Ні, це не помилка, і останній нуль тут не зайвий. Таке насправді буває. І ті, кому доводилося викликати майстра на дім, знають про це не і з чуток.

Взагалі, знайти сьогодні електрика або будь-якого іншого фахівця, який надає побутові послуги і погодився взятися за дрібне замовлення, досить складно. Втім, знайти його можна, ось тільки це ваше замовлення влетить вам у кругленьку суму. В іншому разі ви – невигідний клієнт. Виходить, щоб знайти підходящий варіант, потрібно неабияк потрудитися. І це без гарантії якості наданої послуги.

ForUm вирішив розібратися, чому ж фірми ганяються за великими угодами, у чому основні проблеми ринку послуг домашнього майстра і як клієнту убезпечити себе від непрофесіоналів?

Гаманець майстра боїться

Незважаючи на складнощі, з якими доводиться стикатися громадянам, фахівці зазначають, що сам ринок послуг домашнього майстра досить розвинений. «Інша справа, - каже головний домашній майстер Будинку побуту Олександр Яцула, - компаній, яким можна довіряти, не так уже й багато». Дійсно, посперечатися з цим складно. Інтернет за лічені секунди може видати вам сотні номерів, починаючи від майстра, який працює самостійно, і закінчуючи цілими фірмами. Хоча гарантії, що за кожним і з номерів стоять професійні майстри, звичайно, немає. Не дарма на окремих форумах люди створюють «чорні списки» псевдофахівців в області дрібних ремонтів.

Що ж стосується доступності цих послуг для пересічного українця, то навіть самі бізнесмени не приховують, що проблеми тут існують. І це пов'язано більшою мірою з фінансовою складовою. Власне кажучи, це проста арифметика. Компаніям економічно вигідніше надати послуги великому замовнику, ніж відправляти свого майстра через все місто тільки для того, щоб він полагодив у квартирі розетку. На ґрунті цього, найімовірніше, і виникають досить високі розцінки за послуги майстра і обмеження щодо суми мінімального замовлення.

«Одна з проблем даної сфери – високе мінімальне замовлення. Багато компаній беруться за виконання робіт на загальну суму не менше 500-1000 грн, що не підходить людині, якій треба полагодити, наприклад, одну розетку або замінити вимикач», - говорить Олександр Яцула.

Звичайно, ціни не завжди так сильно «кусаються». І якщо постаратися, можна знайти компанії, у яких розцінки істотно нижчі. Тим не менше, умови для клієнта навіть у цьому випадку не завжди прийнятні. «Полагодити одну розетку невигідно. Це коштує 40 гривень. У нас, наприклад, мінімальне замовлення становить 100 гривень, плюс виклик майстра. Це ще 50 гривень. У сумі виходить 150 гривень», - розповідає директор бюро ремонтно-побутових послуг Петро. Здавалося б, і ціна відповідна, але не ламати ж ще два вимикача чи розетки, щоб докликатися майстра?

Загалом же ціни на ринку послуг домашнього майстра, за словами Олександра Яцули, залежать від складності робіт, строку їхнього виконання, а також кваліфікації фахівця.

Втім, ціна – не єдина причина, з якої інколи складно викликати майстра на дім. Часто дрібні компанії або приватні фізичні особи, за словами експерта, працюють тільки у певному районі, тому їхати у сусідній район, а вже тим більше – в інший кінець міста, відмовляються відразу ж по дзвінку потенційного клієнта.

Виходить, вибір не такий уже і великий: або платити за тими цінами, які диктує ринок, або шукати знайомих майстрів на всі руки. Головне, звичайно, щоб якість послуг при цьому залишалася відповідною .

У боротьбі за якість

До речі, щодо гарантії виконання робіт майстрами існують різні думки. В цілому, якщо відштовхуватися від норм і стандартів, за словами головного домашнього майстра Будинку побуту, у галузі середній показник браку виконаних робіт не повинен перевищувати 3-5% від загальної кількості. При цьому, на думку експерта, через низку причин причин на сьогоднішній день цей рівень все-таки трохи вищий . До того ж трапляється, що наявність гарантії зовсім не вказує на те, що будуть усунені недоліки в роботі майстра або компенсована визначена частина шкоди.

«Представник компанії ще до виконання робіт може заявляти про наявність гарантії на кінцевий результат, а при виникненні гарантійного випадку починається гра у кішки-мишки, або ж клієнту прямо заявляють про відмову виконувати гарантійні зобов'язання», - розповідає Олександр Яцула.

У свою чергу, директор бюро ремонтно-побутових послуг Петро каже, що фірмам, які працюють у цій галузі, невигідно тримати у себе поганих майстрів. Він запевняє, що хоч у їхній конторі клієнту і видається тільки квитанція, але на ній зазначаються всі необхідні координати офісу і номери телефонів, за якими можна зв'язатися. А у разі, якщо результат роботи виявився неякісним і сталося це з вини майстра, то він повинен безкоштовно усунути недоліки .

«Розумієте, немає сенсу тримати поганих майстрів, тому що він потім приїжджає і виправляє свою роботу. Це втрата часу і грошей. Майстер може за годину заробити 500 грн. А так він втратить 3 години, катаючись з одного кінця міста в інший, виправляючи якусь дрібницю», - за значає фахівець.

Говорити ж про те, що хтось поганий, а хтось хороший, не можна. Бізнес на те й розрахований, щоб заробляти гроші. Громадяни, у свою чергу, повинні бути пильними і з серйозністю ставитися до угод, навіть такого роду, як ремонт або налагодження електроприладу. Адже не секрет, що часто клієнти не особливо турбуються про те, що написано вудоговорі, і чи передбачається, врешті-решт, гарантія на виконання послуг, прописаних у ньому. Наприклад, у Будинку побуту кажуть, що їхні клієнти користуються гарантією на якість виконаних робіт вкрай рідко. Власне, що й було потрібно довести. Безумовно, можна довіряти фірмі, оскільки користуєшся послугами її працівників довгі роки. Тим не менше, чи замислювалися ви про те, чи буде у вас хоч якась доказова документальна база у разі помилки?

Довіряй, але перевіряй

Уважно знайомитися з усіма підписува ними документами радять і юристи. Нехай вас не бентежить, що ви будете якось дивно виглядати, якщо сядете читати чотири-п'ять сторінок дрібного тексту, у той час як всі будуть намагатися якомога швидше владнати формальності. Повірте, куди більш дивно ви почуватимитеся, якщо раптом шпалери у коридорі, поклеєні вчора ввечері, вже завтра вранці відпадуть. А потім ще й виявиться, що договір не передбачає гарантій якості виконаних послуг.

За словами юриста-правозахисника Тетяни Яблонської, уважно потрібно ставитися не тільки до тексту договору, але і до того, що, власне, за фірма робитиме вам ремонт чи мінятиме проводку. Експерт радить навідатися туди напередодні, впевнитися, що фірма зареєстрована за цією адресою і не є одноденкою. Адже дійсно, шахраїв зараз – хоч греблю гати. Якщо нещодавно аферистам вдалося за фіктивними документами продати навіть магазини у центрі столиці, на Хрещатику, що вже говорити про дрібніші угоди .

Коли ж справа доходить до умов договору, то і тут потрібно не втрачати пильність. Часом навіть незначні дрібниці можуть обернутися великими проблемами. «Я знаю жінку, яка так і не дочекалася виготовлення кухонних меблів, які замовила в одній із фірм. Ця контора існувала, але її власниця втекла. У жінки є договір, проміжні договори , але це не завадило компанії не виконати свою роботу. Причому жінка-замовник аж ніяк не дурна і займає досить серйозну посаду. І ось так помилилася. Її повинен був відразу насторожити той момент, що у фірмі вимагають не завдаток, а всю суму за виконання роботи», - розповідає юрист. За її словами, мала сума попереднього внеску за виконання роботи говорить про те, що фірма сама може закупити необхідні їй матеріали. «Це означає, що у неї є обігові кошти. Ось на такі речі важливо звертати увагу», - зазначає Яблонська.

Разом з тим, по можливості, вона все ж рекомендує користуватися послугами перевірених компаній. Нехай не вами самими, але друзями. А якщо вже не вдалося підшукати підходящий варіант, то краще викликати того ж електрика із ЖЕКу. Ось тільки чи прийде він?

У частині ж законодавчого врегулювання взаємовідносин між компаніями, що надають послуги домашнього майстра, і простими українцями експерт за значає, що до кінця цю юридичну норму розробити просто неможливо. По суті, вона регулюється зараз договірними відносинами.

Тому, якщо вже зібралися укласти угоду, нехай навіть невеликих масштабів, звертайте увагу не тільки на високі ціни чи погану якість, але і на документацію.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

611