Державний земельний банк надаватиме аграріям дешеві кредити. Про це голова правління ПАТ «Держзембанк» Світлана Скосирська заявила у ході круглого столу, передає кореспондент Forum'у.

За словами фінансиста, це буде досягнуто за рахунок коштів від оренди земель, що перебувають у розпорядженні, а також шляхом залучення позик (у т.ч. зарубіжних кредиторів). «Нинішні орендарі зможуть продовжити договори оренди на колишніх умовах, - уточнила вона. - А та земля, що обробляється, але формально не здана в оренду, дозволить залучити нові ресурси за рахунок оформлення правовідносин. Ці ресурси будуть спрямовані на кредитування дрібних і середніх агрогосподарств у розмірі до 2 млн грн під 8-12% річних, і ця робота вже розпочата. Це дозволить здешевити позикові ресурси для АПК, вартість яких на ринку зараз сягає 25-28%».

Щоб не стати монополістами і залучити в галузь додаткові гроші, продовжила економіст, Держзембанк вже працює і через інші вітчизняні комбанки. «Укладені договори про кредитну співпрацю з 2-ма банками. При цьому ми беремо на себе від 50% до 80% ризиків. У свою чергу, наш банк планує залучати кредити ззовні, включаючи закордонні - строго під конкретні цілі та програми. Зараз у медіа-полі з'явилася інформація, що Держзембанк робиться у т.ч. під «аграрну позику Китаю» - так от, офіційно заявляю, що ні з ким не було навіть таких переговорів, це «качка» наших недругів. Розвиток Держзембанку невигідно тим, хто нічого не платить у бюджет за використання с/г земель, адже ми зможемо змінити цю ситуацію», - сказала фахівець.

Скосирська зазначила, що робота Держзембанку передбачає ефективне управління державними землями сільськогосподарського призначення, «але ні приватизація, ані відчуження їх не передбачається, вони лише будуть передаватися в наш статутний капітал. І ніхто не збирається роздавати наші землі іноземцям».

Що стосується світового досвіду подібних банків, доповнила голова правління, то можна навести позитивні приклади і розвинених, і країн, що динамічно розвиваються. «Так, на Тайвані схожа структура успішно діє вже близько 100 років і входить до числа 200 найбільших банків планети. Дуже успішно працюють земельні банки в Нідерландах, Німеччині, в 12 штатах США. При створенні Держзембанку ми врахували різноманітний іноземний та вітчизняний досвід і зважили всі ризики», - зазначила вона.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

306