Європейський парламент рекомендує Раді ЄС підписати з Україною Угоду про асоціацію в разі виконання Києвом необхідних умов і дає свою згоду на тимчасове застосування окремих положень документа - майже 80% Угоди.

Про це йдеться в резолюції Європарламенту, яка була проголосована під час пленарного засідання ЄП у Страсбурзі в середу.

Доповідачем виступив депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський (група Європейської народної партії).

Резолюція охоплює всі аспекти Європейської політики сусідства ЄС, включаючи південне і східне її вимірювання. Україні присвячена окрема частина документа, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Раді ЄС рекомендовано підписати Угоду про асоціацію з Україною, за умови, що офіційно визначені 10 грудня 2012 р. Радою закордонних справ ЄС критерії виконані. ЄП дає свою згоду, залежно від виконання вищевказаних вимог, про тимчасове застосування Україною та ЄС частини Угоди про асоціацію негайно з моменту її підписання. Також ЄП висловлює намір приступити до повної ратифікації Угоди про асоціацію.

Разом з тим, Європарламент висловлює жаль, що прогрес у виконанні вимог, необхідних для підписання Угоди про асоціацію, «повністю не завершений», оскільки в Україні зберігається застосування вибіркового правосуддя, не вистачає «елементів реформи виборчої та судової систем».

«І все таки, (ЄП - Ред.) вітає зобов'язання, взяті нещодавно Президентом Януковичем і лідерами опозиції, продовжувати впровадження необхідних правових актів у Верховній Раді і чекає швидку реалізацію цих обіцянок до саміту Вільнюсі», - сказано в документі.

У той же час, ЄП визнає прогрес, досягнутий досі, але при цьому підкреслює, що подальша робота повинна бути посилена для завершення реформи прокуратури, удосконалення виборчого законодавства та вирішення проблеми виборчого правосуддя».

Також у Європарламенті вітають діалог Україна-ЄС і їх спільне прагнення підписати Угоду про асоціацію на саміті «Східне партнерство» у Вільнюсі 28 і 29 листопада 2013 року.

Крім того, ЄП визнає європейські прагнення України і підтверджує свою позицію, що «поглиблення відносин між ЄС і Україною та факт надання Україні європейської перспективи мають велике значення і в інтересах обох сторін».

У резолюції засуджуються нещодавні торгові санкції, введені Росією проти українського експорту, які спрямовані на надання тиску на Україну з метою не підписати Угоду про асоціацію з ЄС. У зв'язку з цим Європейський парламент закликав Москву утриматися від введення торгових санкцій, а також утримуватися від необґрунтованого політичного втручання і тиску».

Як повідомляв ForUm, Європейський парламент підготував проект резолюції щодо асоціації з Україною.

Підписання Угоди про асоціацію України з ЄС і створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати в листопаді на Вільнюському саміті «Східне партнерство».

Президент України Віктор Янукович запевнив, що Україна виконає умови, необхідні для підписання Угоди про асоціацію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

183