Уряд Токіо виділив півмільярда доларів на систему для заморожування радіоактивної води на аварійній японській АЕС «Фукусіма-1», повідомляє АFР.

За допомогою неї компанія-оператор станції Tokyo Electric Power Company (TEPCO) розраховує впоратися з проблемою постійних витоків.

«Уряд повинен вирішити проблему, що стоїть перед ним», - заявив прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе, додавши, що його адміністрація готова спонсорувати цей експеримент.

Основна частина витоків забрудненої води з «Фукусіми-1» відбувається через дренажну систему станції, звідти рідина може потрапити в Тихий океан. Під час експерименту в тунелі, який з'єднує турбінний зал одного з енергоблоків з дренажною системою, було встановлено охолоджувальне обладнання. У результаті приблизно за півтора місяці утворилася крижана стіна, яка заблокувала протікання радіоактивної води і дозволила її безперешкодно відкачати.

Представник компанії-оператора АЕС назвав минулі випробування успішними.

Незважаючи на низку труднощів, пов'язаних з високим рівнем радіації всередині дренажної системи, наступного року охолоджуючі механізми планується встановити і в інших підземних тунелях «Фукусіми-1». Після цього фахівці зможуть приступити до повномасштабного відкачування зараженої води.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

149