Достатнє фінансування модернізації інфраструктури житлово-комунального господарства не допоможе вирішити всі проблеми у галузі. Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час круглого столу заявила програмний спеціаліст ПРООН Олена Овчиннікова.

«Проблема не тільки в тому, що у нас зношена інфраструктура, яку потрібно модернізувати. Проблема лежить на всіх рівнях - і регуляторному, і фінансовому», - сказала вона.

При цьому Овчиннікова підкреслила, що фінансування - це не найбільша проблема галузі. «Економічний аспект важливий. Потрібні значні фінансові ресурси. Але цю проблему можна вирішити. Кошти є і в приватних фондах, і в міжнародних організаціях», - зазначила вона.

За її словами, не варто забувати про екологічний та соціальний фактор. «Дуже значним є екологічний аспект проблеми. Ми повинні говорити про залучення альтернативних видів палива, які Україна може збільшувати і, таким чином, ми зможемо заощадити ресурси для модернізації вже існуючої інфраструктури», - заявила вона.

Також Овчиннікова акцентувала увагу на соціальному факторі, а саме – на відповідальності та активності самих громадян. «Самі громадяни мають стати відповідальними за те, як вони модернізують свою інфраструктуру, які проблеми вони бачать, і які є пріоритетними. Це допоможе змінити ситуацію в кращу сторону і отримати відповідні послуги», - резюмувала вона.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що реконструкція житлового фонду в Україні у 2014 році придбає безпрецедентний розмах.

За даними Центру дослідження енергетики, 50% всіх фондів ЖКГ України потребують модернізації.

Дарина Шварцман,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

136