Реалізація Програми активізації розвитку економіки дозволила створити умови для виконання оперативних завдань, необхідних для стабільної роботи вітчизняної економіки. Наступним кроком має стати формування довгострокової стратегії розвитку країни, вважає директор департаменту стратегічного розвитку економіки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Євген Олейніков.

«Є оперативне планування, і є - стратегічне. Програма економічних реформ та Програма активізації розвитку економіки - це оперативне планування. Таким чином, спочатку ми провели реформи, далі прийняли документ, який спрямований на те, щоб запустити процес модернізації, а тепер ми повинні перейти до найголовнішого - до системного стратегічного планування розвитку країни», - підкреслив він.

Експерт міністерства зазначив, що Програма активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки покликана розпочати процеси модернізації вітчизняної економіки, зокрема, сформувати механізми залучення коштів у довгострокові проекти, а також почати повноцінно використовувати ті можливості, які дала дерегуляція в рамках проведення програми економічних реформ. У програмі викладені шляхи вирішення оперативних питань.

Олейніков підкреслив, що розвиток всіх провідних країн світу відбувається на основі стратегічних документів, які визначають основні принципи такого розвитку.

«У розвинених країнах дуже чітко розділено, хто займається плануванням, а хто займається реалізацією, і одне з іншим не змішують. У нас нормативної бази поки для цього немає. Тому, перше, що ми робимо - створюємо Закон про державне стратегічне планування. Проект підготовлений і зараз відпрацьовується з Адміністрацією Президента України», - зазначив експерт.

Він повідомив, що даний Закон, зокрема, визначає горизонти планування: довгостроковий - 10 років і більше, середньостроковий - 5-10 років, короткостроковий - до 3 років. Крім того, документ прописує чіткий перелік заходів у рамках цих горизонтів і визначає повноваження щодо розробки заходів їх реалізації та моніторингу.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

160