Уряд розробить індивідуальні плани виведення підприємств із кризи. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров у вступному слові на засіданні уряду.

На думку прем'єр-міністра, ситуація вимагає глибокого аналізу факторів негативного впливу на виробництво. Він доручив віце-прем'єру Юрію Бойку почати розробку «дорожніх карт» щодо виведення і з кризи підприємств, які визначають «здоров'я» української економіки.

При цьому прем'єр-міністр підкреслив, що єдиного універсального рецепту для всіх підприємств бути не може. «Може, єдиний «універсальний» рецепт оздоровлення - це максимальне сприяння, максимальний ступінь економічної свободи для підприємств, які демонструють здатність долати негативні тенденції, модернізуватися, показують соціальну відповідальність. Будь-яке збільшення тиску на підприємства, необґрунтовані перешкоди - це ні що інше, як економічний злочин», - зазначив Азаров.

За його словами, дія негативних світових викликів була посилена введенням нашими партнерами по Митному союзу зовнішньоторговельних обмежень для вітчизняних підприємств металургійного комплексу, харчової промисловості та машинобудування. «Кожне таке обмеження дуже болісне для виробників. Досить згадати, що раптове введення Росією утилізаційного збору на автомобілі призвело до того, що вітчизняний автопром втратив близько 60% обсягу виробництва. Стояло питання про звільнення майже 17 тисяч працівників, і лише вимушені симетричні заходи, введені урядом, призупинили стрімкий спад в автопромі», - зазначив Азаров.

За його словами, недавнім прикладом може послужити ситуація на Стахановському вагонобудівному заводі. «Буквально днями Стахановський вагонобудівний завод оголосив про намір скоротити 1,5 тисячі співробітників. Причина - скорочення виробництва на 40% внаслідок скорочення замовлень. Причина та ж - кардинальне скорочення замовлень. 90% продукції експортується в Росію. І тут я хочу запитати у наших замовників вагонів: а вам не потрібна продукція українських виробників? Ви не думаєте на перспективу?» - поцікавився він.

Як раніше повідомляв ForUm, на Стахановському вагонобудівному заводі (СВЗ) Костянтина Жеваго під тимчасове скорочення потрапила третина співробітників - близько 1,5 тис. осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1268