Прем'єр-міністр України Микола Азаров вимагає звіту від міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка, міністра промислової політики Михайла Короленка, міністра економічного розвитку і торгівлі України Ігоря Прасолова і міністра фінансів Юрія Колобова відзвітувати через відсутність темпів зростання у сільгоспмашинобудуванні. Як передає кореспондент ForUm'у, про це він сказав у ході засідання уряду.

«Уряд прийняв низку серйозних рішень для стимулювання інвестицій у виробництво сільськогосподарської техніки і включив цей напрям у Державну програму активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки. Але за 9 місяців сільгоспмашинобудування не продемонструвало очікуваного зростання. Так, тракторів вироблено на 30% менше, ніж за січень-вересень 2012 року. Тоді як виробництво дискових борін зросло на 23%, а сівалок - на 24%. Тобто ми не отримали зростання у виробництві складної техніки. Чому? Що гальмує виконання добре відпрацьованого і підтриманого нормативною базою завдання?», - запитав Азаров.

На його думку, відповісти на ці питання повинні вищевказані міністри.

«Ми не повинні тільки спостерігати, що попит на продукцію сільськогосподарського машинобудування задовольняється технікою іноземного виробництва. Тому звіт названих міністерств про виконану чи невиконану роботу уряд заслухає вже на найближчих засіданнях», - пообіцяв він.

Нагадаємо, що 7 серпня Кабінет Міністрів затвердив зміни до Державної цільової програми реалізації технічної політики в агропромисловому комплексі на період до 2015 року. Головна мета цих змін - через п'ять років довести випуск української сільгосптехніки до 10 тис. комбайнів і 20 тис. потужних тракторів.

Надання сільгоспмашинобудування пріоритетного статусу в Державній програмі активізації економки на 2013-2014 роки і відповідні кроки з підтримки галузі стимулюють українських фермерів купувати сучасну вітчизняну техніку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

98