Для підвищення конкурентоспроможності країни повинна зростати конкурентоспроможність національного бізнесу. Про це, як повідомляє кореспондент ForU m'у, перший заступник глави адміністрації Президента України Ірина Акімова заявила 22 жовтня на презентації щорічного аналітичного звіту Американської торговельної палати в Україні «Партнерство з метою підвищення конкурентоспроможності економіки».

Тому, за словами чиновниці, партнерство між урядом, суспільством і бізнесом абсолютно необхідне. «На поліпшення бізнес-клімату ми спрямовуємо чимало зусиль, це один із домінуючих чинників поліпшення конкурентоспроможності України, і зроблено вже чимало. Наприкінці жовтня ми чекаємо новин з рейтингом Doing Business і дуже сподіваємося, що наші величезні зусилля протягом останніх 2,5 року виражатимуться у поліпшенні рейтингових позицій», - сказала вона.

Для поліпшення бізнес-клімату, продовжила Акімова, українське керівництво зосереджується на дерегуляції і лібералізації, особливо у частині дозвільних процедур. «Так, до другого читання у Верховній Раді готується новий президентський законопроект про скорочення числа дозволів для бізнесу. Три роки тому їхня кількість перевищувала 1200, а тепер їх 140, але і цього недостатньо - у новому проекті закону пропонується зменшення ще на 40 позицій. Одночасно ми запроваджуємо декларативний принцип започаткування бізнесу, впровадження повинне завершитися у найближчі кілька місяців», - запевнила вона.

Ще одне питання, яке перебуває на постійному контролі Президента і Кабміну, це подальша лібералізація містобудівного законодавства, повідомила перший заступник глави АП. «Так, полегшується держреєстрація споруджуваних об'єктів, також незабаром ми скасуємо дозволи на ремонт приміщень, який проводиться без істотних конструктивних змін. Раніше дане питання давало підстави для значної корупції, і за рахунок дерегуляції ми знаходимо ефективні інструменти боротьби з нею», - підкреслила чиновниця .

Вона додала, що суттєві кроки робляться щодо поліпшення надання адміністративних послуг. «Це теж дуже важливий прийом антикорупційної боротьби. Зокрема, швидко зростає мережа центрів з надання адмінпослуг, а законодавчі новації все більше обмежують поле для неофіційних платежів у цій сфері», - акцентувала Ірина Акімова .

За її інформацією, йде робота і над ослабленням технічних бар'єрів у зовнішній торгівлі. «Вітчизняна система технічного регулювання постійно пристосовується до міжнародних стандартів, і у ВР подано новий законопроект про стандартизацію та метрологію. Це частина т.зв. «матриці Фюле», що включає необхідні для підписання асоціації з Євросоюзом правові новації. Сподіваюся, що цей документ буде прийнято дуже швидко», - сказала Акімова.

Вона резюмувала, що зараз Україна складає важливі міжнародні іспити: перш за все, це підготовка до підписання договору про асоціацію з ЄС. «Зроблено чимало, і це визнається багатьма зарубіжними фахівцями. Сподіваємося, що у цій справі нас будуть незмінно підтримувати всі міжнародні партнери з тим, щоб наші європейські устремління виправдалися. Президент підписав низку важливих законів із «матриці Фюле», у т.ч. щодо переобрання народних депутатів у 5 мажоритарних округах, і зараз ми готуємо перевибори разом з експертами Венеціанської комісії та Ради Європи. Також підготовлено закон про Генеральну прокуратуру. Всі ми зобов'язані зробити все необхідне, щоб асоціація з Євросоюзом стала реальністю», - підсумувала чиновниця .

Нагадаємо, в Україні готують низку законопроектів, які повинні значно полегшити роботу іноземних інвесторів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

126