Помірна опозиція Сирії просто зобов'язана взяти участь у запланованих мирних переговорах, заявив глава МЗС Великобританії Вільям Хейг на прес-конференції за підсумками наради міністрів закордонних справ 11 країн «Групи друзів Сирії».

Як повідомляє «ВВС», міністри зібралися у Лондоні, щоб зустрітися з лідерами сирійської опозиції. У заході взяли участь голови відомств Великобританії, Німеччини, Єгипту, Йорданії, Італії, Катару, Об'єднаних Арабських Еміратів, Саудівської Аравії, США, Туреччини і Франції.

Переговори у Женеві, які пройдуть у наступному місяці, дадуть сирійцям «надію змінити їхнє життя на краще», зазначалося на нараді. Однією і з цілей переговорів є створення з загальної згоди перехідного уряду з усіма повноваженнями.

За словами Хейга, основним завданням нового уряду має стати перехід влади від Башара Асада до нового керівництва країни. Нинішнього президента Сирії у перехідному уряді не буде, стверджує глава британської дипломатії.

«Єдиний стійкий шлях покласти край конфлікту та страждань невинних сирійських мирних громадян - це політичне врегулювання», - підкреслив Хейг. «Але згоди не можна досягти без консенсусу з сирійською опозицією», - вважає міністр.

Він додав, що військовий конфлікт не може бути врегульований без участі «помірної » опозиції».

Нагадаємо, громадянська війна у Сирії, розв'язана противниками режиму президента Башара Асада, триває з березня 2011 року. За цей час у громадянській війні загинуло понад 100 тисяч осіб. З кінця серпня 2013 року США планували військове втручання у конфлікт у зв'язку зі звинуваченнями на адресу урядових військ у використанні хімічної зброї проти мирного населення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

259