Європейський Економічний Сенат (ЄЕС) і Конфедерація будівельників України (КСУ) 22 жовтня підписали Договір про співпрацю. Метою підписання договору є залучення іноземних інвестицій у країну і впровадження європейських стандартів ведення бізнесу у будівельній сфері України, пише інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

У рамках договору про співпрацю Конфедерація ставить перед собою на меті обмін досвідом з Європою у питаннях законодавства і податків; запровадження європейських інноваційних технологій будівництва та популяризацію за кордоном інвестиційної привабливості будівельної сфери в Україні.

У той же час, експерти зазначають, що угода дозволить українським компаніям розширити свої можливості роботи на європейських будівельних ринках (загальний обсяг будівельного сектора становить 550 млрд дол. США). Також меморандум відкриває доступ українським будівельним компаніям до європейських фінансових ринків (це передбачає доступні кредити під 3-8% річних).

На підписанні договору експерти ЄЕС констатували, що будівельна сфера України має величезний потенціал розвитку і має всі передумови, щоб найближчим часом стати локомотивом української економіки. Адже підвищення рівня життя населення - основний лейтмотив підписання Угоди про асоціацію з ЄС, а для цього потрібно розвивати житловий фонд і співвідносити його з європейськими стандартами (22 кв.метра житла на одного українця, в той час у Європі - 37-45 кв.метрів).

Планується, що Європейський Економічний Сенат буде консультувати і знайомити українських будівельників з особливостями європейського ринку житла, а також впроваджувати комплексний підхід до економічного, екологічно чистого та енергозберігаючого будівництва будівель різного призначення, у тому числі із застосуванням технології «пасивного будинку». Енергетична концепція «пасивного будинку» спрямована на зниження витрат енергії у новобудовах у 8-10 разів. Будівництво житлових будівель методом «пасивного будинку» вже досить поширене в Німеччині і має великий успіх у Європі.

Також аналітики ЄЕС будуть консультувати уряд і Конфедерацію будівельників України за програмою будівництва орендного житла, в якому багато експертів галузі бачать потенціал вирішення житлового питання в суспільстві, адже у багатьох країнах Європи більшість житла - це орендоване житло. Наприклад, у Швейцарії орендоване житло займає 69% від усього існуючого житла, у Німеччині - 59%. А якщо дивитися по містах, то в Берліні такого житла - 90%, а у Женеві - 75%.

Нагадаємо, що Європейський Економічний Сенат - незалежна організація, заснована у 1997 році, представляє економічні інтереси різних галузей бізнесу Європи. До складу ЄЕС входить близько 300 власників бізнесу та топ-менеджерів великих компаній, а також представники різних сфер економіки, науки, політики.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

201