Українські селяни у середньостроковій перспективі зможуть отримувати пенсію, не маючи офіційного трудового стажу. Як передає кореспондент ForU m'у, відповідний законопроект «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо створення сприятливих умов для ведення особистого селянського господарства)» депутати схвалили на засіданні парламентського комітету з аграрної політики і земельних відносин і рекомендували для прийняття Верховною Радою у першому читанні.

Законопроект розроблений позафракційним депутатом Сергієм Лабазюком.

Згідно з текстом законопроекту, пропонується ввести положення про пенсійне страхування для учасників особистих селянських господарств на добровільній основі, а також надати можливість таким людям ставати на облік як безробітним, якщо до цього вони не менш 12 місяців займалися селянським господарством.

При цьому час роботи в особистому селянському господарстві зараховується у трудовий стаж на основі документів про сплату страхових пенсійних внесків. У ході дискусії на засіданні комітету було підкреслено, що орієнтовна сума внеску складе 398 гривень. При цьому кількість українських громадян, які ведуть особисте селянське господарство, становить не менше 5 мільйонів чоловік.

Нагадаємо, вдосконалення системи пенсійного забезпечення дозволить значно збільшити розмір пенсійних виплат, сказав Президент України Віктор Янукович.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

173