В Україні розроблять інвестиційний проект, який допоможе відновити зрошення на 1 мільйон гектарів земель на Півдні. Це і кілька інших заходів дозволять наростити вал зернових в Україні до 80 мільйонів тонн. Про це сьогодні у ході робочої поїздки у Херсонську область повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Іван Бісюк.

«Відновлення систем зрошення допоможе наростити урожай зерна в умовах зміни клімату на Півдні. На сьогоднішній день найбільш ефективно використовуються зрошувані землі на Херсонщині. Так, у цьому регіоні на зрошуваних землях вдалося наростити вал кукурудзи майже вдвічі. Всього ж у разі відновлення зрошення Україна зможе наростити вал зерна до 80 млн тонн, а експорт - до 50 мільйонів тонн», - підкреслив Бісюк.

Перший заступник міністра зазначив, що вже почалося обговорення інвестиційного проекту та техніко-економічного обґрунтування відновлення зрошування з Головного Каховського і Південно-Кримського каналів. Завдяки їхній реалізації планується відновити зрошення приблизно на 1 мільйон гектарів на Півдні.

«Це питання вимагає значних інвестицій. Не тільки Китай зацікавлений в інвестуванні у зрошення Півдня України. І сьогодні ми працюємо в цьому напрямі з низкою інших країн, які планують збільшити постачання української сільгосппродукції. Крім того, держава, у свою чергу, розробляє низку кроків для стимулювання зрошення», - зазначив Бісюк.

За словами першого заступника міністра, також планується відновити компенсацію вартості електроенергії для поливу. Так, Мінагрополітики пропонує закласти для цього більше 106 мільйонів гривень до Держбюджету на наступний рік.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

130