Прийняття закону про ріелторську діяльність скоротить кількість зловживань у цій сфері. Про це заступник голови Держслужби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Олег Шейко заявив під час круглого столу, передає кореспондент Forum'у.

За словами чиновника, проект підготовлений Мінекономрозвитку під назвою «Про особливості здійснення ріелторської діяльності» і визначає її правову основу, ключові норми її державного регулювання, що створить систему захисту прав споживачів ріелторських послуг і забезпечить належний рівень професійної діяльності учасників ринку.

Фахівець зазначив, що сьогодні робота ріелторів в Україні законодавчо не врегульована. «Як правило, при цьому вказується підприємницька діяльність з надання інформаційних послуг. Відсутність належного законодавчого регулювання ріелторської діяльності як послуг, пов'язаних із здійсненням операцій з нерухомістю, призводить до того, що часто на ринку діють «сірі», напівлегальні ріелтори. А це негативно позначається як на рівні захисту прав та законних інтересів споживачів, так і в цілому на ринку нерухомості», - сказав він.

За його даними, в країнах Європи посередницька діяльність в операціях з нерухомістю суворо регламентована. «Ріелторські послуги підлягають ліцензуванню, їхніх споживач законодавчо захищений від отримання неякісних послуг, оплата послуг ріелтора теж законодавчо зафіксована, її отримання контролюється державними органами. Український законопроект також підготовлений з урахуванням прогресивної міжнародної практики, його прийняття дозволить підвищити рівень захисту прав та законних інтересів споживачів ріелторських послуг (як власників нерухомості, так і її покупців) і зменшить кількість зловживань», - наголосив економіст.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

213