Регіональний економічний форум у Києві, який відбудеться в рамках Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), має дати позитивний сигнал для Вільнюського саміту «Східного партнерства», на якому Україна планує підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Про це Президент України Віктор Янукович сказав під час зустрічі з Виконавчим головою Всесвітнього економічного форуму Клаусом Швабом, повідомили Forum'у в прес-службі Глави держави.

«Дуже важливо, що цей форум пройде фактично напередодні проведення Вільнюського саміту. Саме на Вільнюському саміті ми очікуємо, що буде підписано Угоду про асоціацію одночасно з угодою про всеосяжну зону вільної торгівлі. Для нас дуже важливо, щоб український регіональний економічний форум Всесвітнього економічного форуму дав відповідний сигнал на Вільнюс, і це також стало б важливою складовою для прийняття позитивного рішення», - сказав Янукович.

Він зазначив, що сьогодні триває величезна робота щодо підготовки до проведення в Україні регіонального економічного форуму. «Створено 88 груп, в яких зібрані найкращі світові фахівці, експерти, політологи, економісти, які готують пропозиції за різними напрямами», - сказав Глава держави.

За словами Президента, дискусія на київському форумі буде корисна для України. У той же час, на переконання Януковича, ця дискусія повинна бути продовжена на Давоському форумі. «Ми добре усвідомлюємо, що рекомендації Давоського економічного форуму для України будуть дуже важливі як для держави, що входить сьогодні до тридцятки найбільших експортерів світу. В української економіки дуже багато больових точок, пов'язаних зі світовою економічною кризою», - сказав Глава держави.

Він нагадав, що завдяки тим реформам, що проводяться в Україні з 2010 року, владі вдається стримувати негативні процеси в економіці. У цьому контексті Президент відмітив важливість співпраці України з Всесвітнім економічним форумом.

Виконавчий голова Всесвітнього економічного форуму, у свою чергу, привітав рішучість Президента у проведенні реформ. «Нинішня глобальна ситуація, економічний клімат у світі не сприяють проведенню таких реформ. На цьому етапі реформи представляють більше труднощів, ніж переваг, тому я високо оцінюю ті зусилля, які Україна робить на шляху реформування», - сказав Шваб.

Він додав, що розпочаті реформи для України з огляду на те, яке місце наша країна планує зайняти в глобальній економічній системі.

Шваб подякував Януковичу за підтримку у спільній роботі. «Для нас важливо представити нашу доповідь і пропозиції на засіданні, яке відбудеться 5-6 листопада у Києві», - зазначив він.
За словами виконавчого голови ВЕФ, спільна робота над реформами в Україні - це потужний сигнал і в контексті підписання Угоди про асоціацію з ЄС та ЗВТ.

«У цьому плані Давос стане тією платформою, де можна буде представити наші спільні напрацювання. Це початок тривалого, перспективного процесу для того, щоб Україна подолала свій перехідний період під вашим керівництвом. Програма реформ сприятиме тому процесу, який розпочнеться після підписання Україною Угоди про асоціацію та ЗВТ», - сказав Шваб.

«Я розглядаю нинішню зустріч, заходи у Вільнюсі та подальші заходи в Давосі як можливість посилити той бренд, який ми спільно створюємо, щоб залучити в Україну прямі іноземні інвестиції, і те, що після підписання Угоди про асоціацію Україна стане важливим партнером не тільки для європейських країн, але і у всьому світі», - додав він.

Як раніше повідомляв ForUm, Україна планує провести Регіональний саміт Всесвітнього економічного форуму щодо Європи та Центральної Азії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

249