В Україні покращилася ситуація із затриманими в органах внутрішніх справ. Про це йдеться у висновках делегації Європейського комітету з попередження тортур (ЄКПТ) за результатами інспекторських перевірок ізоляторів тимчасового утримання, кімнат для затриманих та райвідділів ВВС України, повідомили Forum'у у ВЗГ МВС.

Члени делегації зазначили, що в цілому ситуація покращилася, але є деякі недоліки, над якими ще треба працювати. Зокрема, це стосується умов утримання та матеріально-технічного оснащення спецустанов.

«Під час нашого візиту у 2011 році ситуація з дотриманням прав людини у ОВС була незадовільною, за два роки вже є позитивні зрушення, але ще треба працювати в цьому напрямі», - зазначив президент ЄКПП Летіф Хусейнов і додав, що приємним є той факт, що обидві сторони розуміють проблеми і ставлять перед собою мету - вирішити їх.

У свою чергу начальник Управління по зв'язках з громадськістю МВС України Сергій Бурлаков зазначив, що новий КПК ефективно регулює процедуру отримання доказів сторонами під час судового розгляду, адже докази вважаються неприпустимими, якщо вони були отримані в результаті застосування тортур. Крім того, за його словами, чергові частини обладнані системами відеоспостереження, щоб не допустити випадків жорстокого поводження із затриманими та доставленими особами.

«Ми на шляху усунення недоліків. Дякую за вашу роботу, адже ми з боку можемо бачити реальну картину на місцях, що допоможе нам усунути прогалини в деяких питаннях», - сказав Бурлаков.

Він також додав, що позиція керівництва міністерства залишається принциповою: у разі виявлення яких-небудь протиправних дій з боку співробітників міліції буде швидке й об'єктивне реагування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

212