В Україні збільшується поголів'я худоби. Так, великої рогатої худоби стало більше на 2,6%. Найбільша її чисельність зросла в Криму, Запорізькій, Миколаївській, Хмельницькій і Одеській областях.

Крім того, у всіх категоріях господарств зросло поголів'я свиней і птиці.

За словами міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка, це свідчить про те, що серед аграріїв зростає мотивація займатися тваринництвом. Сприяють цьому, в тому числі, державні програми підтримки галузі.

«За останні кілька років вдалося остаточно подолати негативні тенденції у тваринництві. У всіх категоріях господарств встановилася стійка динаміка до зростання поголів'я худоби, так і виробництва тваринницької продукції - м'яса, молока, яєць. Так, за 9 місяців поголів'я ВРХ збільшилося на 2,6% і досягло 5,2 мільйона голів. Це сприяло тому, що, наприклад, зросло виробництво молока коров'ячого на 0,8%», - повідомив міністр.

Так, найбільше поголів'я ВРХ утримується в Вінницькій області - 369,7 тисячі голів, Львівській - 320,8, Полтавській - 308,9, і Хмельницькій - 307,6. Однак найбільш значне зростання поголів'я ВРХ до минулого року відмічено у Криму - на 15,1%, Запорізькій області - 13,2%, Миколаївській - 7,1%, Хмельницькій - 6,7%, Одеській - 5,1%.

За словами міністра, такій позитивній тенденції сприяло те, що аграрії стали більш мотивовано займатися тваринництвом. Так, держава виплачує їм спеціальну дотацію за вирощений молодняк ВРХ, за здану на переробні підприємства худобу. А щоб селяни змогли виробляти якісне та безпечне молоко, - їм компенсується вартість придбання доїльних апаратів.

«Саме галузь тваринництва вимагає зараз найбільшої допомоги. В тому числі саме туди необхідно залучати інвестиції. Це дозволить удосконалити технології виробництва, наростити поголів'я та обсяги тваринницької продукції і в результаті буде сприяти зменшенню імпорту. Також держава стимулює селян об'єднуватися в кооперативи, завдяки яким можна буде досягти таких результатів», - зазначив Міністр.

Крім того, Мінагрополітики пропонує направляти частину коштів від акумуляції ПДВ саме в тваринництво.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

147